Суспільне мовлення

У Львові на місці колишніх залізничних кас облаштують книгарню

У центрі Львова, на місці колишніх залізничних кас, відкриють першу книгарню видавництва “Човен”. Сьогодні, 23 жовтня, інвестиційна комісія обрала його переможцем конкурсу. З видавництвом планують підписати договір. Його умови передбачають реставрацію приміщення та облаштування книгарні з читальним залом та місцем для подій.

Начальник міського управління інвестицій Андрій Павлів розповідає, у листопаді 2021 року міська рада оголосила інвестиційний конкурс щодо облаштування книгарні на місці залізничних кас.

“Зібрали конкурсну комісію, яка була спеціально утворена для того, щоб актуалізувати готовність учасників продовжувати конкурс. Відповідно учасники дали згоду, що вони готові продовжити, але в процесі, до сьогоднішнього засідання, двоє учасників таки відмовились від участі у конкурсі. Це часопис “Дух і літера” і “Видавництво старого лева”. І залишився лише один учасник — видавництво “Човен”, яке сьогодні конкурсна комісія і вибрала переможцем”, — говорить Андрій Павлів.

Рішення комісії ще потрібно затвердити на виконавчому комітеті мерії, а згодом підписати договір інвестування на 10 років. Співзасновник видавництва Ігор Балинський телефоном повідомив Суспільному, що поки від коментарів утримується.

“Це ж там треба реставрувати, туди треба вкладати гроші, там є вимоги, що можна і чого не можна, тому там саме буде книгарня з читацьким залом, з можливістю для презентації, для подій в сфері. За цим будуть слідкувати, за дотриманням інвестиційних вимог”, — каже перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Місце, де облаштують книгарню. Суспільне Львів

Будинок на вулиці Галицькій, 20-22 був зведений на початку ХХ століття. Перші поверхи використовували для торгівлі, а на вищих були помешкання класу “люкс”, розповідає історик Іван Хома.

“Після Другої світової війни, коли прийшли совєти, функціональне призначення почало змінюватися. Всі квартири в цьому будинку були перетворені на комунальне житло. А там, де в нас буде книгарня, радянська влада надала це приміщення під залізничні каси”, — каже завідувач кафедри історії Львівської політехніки Іван Хома.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Видавництво “Човен”, яке перемогло у інвестиційному конкурсі і облаштовуватиме книгарню, наразі не має офлайн-книгарні. Офіс розташований у Львові, на вулиці Костюшка, 18.


Джерело: Суспільне мовлення України