Суспільне мовлення

У Львові ікони музею, які зберігаються у церкві, хочуть використати на виставці

До Суспільного мовлення звернулись парафіяни храму УГКЦ Пресвятої Євхаристії, з інформацією про те, що з храму забирають ікони. Їх планують використати на виставці, а потім вони зберігатимуться у музеї. Суспільне дізнавалось, хто є власником ікон і чому їх планують забрати з храму.

Парафіяни розповідають, ікони Йосафата Кунцевича, Христа Спасителя та Святого Миколая планують забрати з церкви Пресвятої Євхаристії, що діє у будівлі Домініканського костелу, і використати у виставці.

“Щоб це не було, не дай Боже, якоюсь маніпуляцією. Чи то парафіянами, чи то музейниками, допустимо, що забирають на реставрацію, а потім чому їх мають ховати в сховище? Можливо це розпорядження вищого керівництва. Це якось треба довести до правильної істини, щоб суспільство і жителі Львова знали що відбувається”, — каже парафіянка храму Мирослава Мойсеїв.

Фото: Суспільне Львів

“Сталася непроста ситуація, бо ікони висять в храмі вже багато років, люди щодня біля них моляться. Зараз ікони забрати на виставку — зовсім нелогічно. Оскільки йде війна і люди більше потребують молитви, тому для багатьох людей це незрозуміло. Чому саме зараз? Як можна з храму забрати ікони на виставку? Ікони є для того, щоб до них молитися”, — каже адміністратор храму Пресвятої Євхаристії УГКЦ Юрій Васьків.

Ці три ікони є на балансі Львівського музею історії релігії, їх музейники планують передати для експозиції у Вільнюсі з нагоди року святого Йосафата Кунцевича. У 1997 році працівники музею передали церкві 61 ікону для тимчасового користування.

“Сталося так, що ті експонати, частина з тих експонатів, які ми хочемо позичити литовському музею, вони знаходяться тимчасово у храмі Пресвятої Євхаристії. З загальної кількості предметів, які там є в музеї, які тимчасово зберігаються — 61. Ми попросили повернути всього три ікони і отримали таке заперечення, нерозуміння з боку громади”, — каже директор Львівського музею історії релігії Орест Малець.

У Львові ікони музею, які зберігаються церкві, хочуть використати на виставці

Фото: Суспільне Львів

Перед міжнародною виставкою ікони планують реставрувати, а після виставки — залишити у музеї.

“Поки вона в храмі — доти вона ікона, якщо вона переходить в музей, то вона стає експонатом”, — каже адміністратор храму Пресвятої Євхаристії УГКЦ Юрій Васьків.

У Львові ікони музею, які зберігаються церкві, хочуть використати на виставці

Адміністратор храму Пресвятої Євхаристії УГКЦ Юрій Васьків. Фото: Суспільне Львів

З початком воєнного стану працівники музею демонтували із залів музею експонати і зберігають їх у фондових приміщеннях. Наразі експонують копії історичних речей.

“За правилами ми зобов’язані були б навіть ті експонати, які знаходяться в храмі, так само попросити повністю повернути і сховати в наших підземеллях, але враховуючи те, що храм функціонує, ми не ставили такої вимоги. Розуміємо, що для церкви це б було критично”, — каже директор Львівського музею історії релігії Орест Малець.

За словами директора музею, вони запропонували церковній спільноті створити фотокопії цих ікон, поки на цю пропозицію громада не погодилась.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львівській єпархії УГКЦ пояснили, що означає перехід на новий календар


Джерело: Суспільне мовлення України