Суспільне мовлення

У Львові 4-річному хлопчику пересадили нирку від родинного донора

У Львові здійснили пересадку нирки 4-річному Миколі з Івано-Франківщини. Донором для пацієнта став тато. Про це повідомили на Facebook-сторінці Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

У 2019 році у малюка діагностували хронічний гломерулонефрит. На лікування у Західноукраїнський центр Миколу доправили каретою швидкої допомоги з важкою нирковою недостатністю. Тоді у реанімації вдалось стабілізувати стан хлопчика. Після цього протягом понад півтора року він отримував лікування діалізом під спостереженням лікарів.

“До операції маленького пацієнта готували кілька місяців: він отримував медикаментозний супровід для корекції ускладнень хронічної хвороби нирок та сеанси плазмаферезу“, — йдеться у повідомленні.

За словами хірургів, операція мала особливості через вік та вагу реципієнта і донора.

“Пересадка дорослого органа маленькій дитині завжди ускладнена, адже маємо справу з дрібними дитячими судинами, і тому анастомози тут “ювелірні”, — розповідають медики.

Трансплантація минула успішно. Син і тато почуваються добре.

Микола став наймолодшим пацієнтом, якому пересадили нирку у Західноукраїнському центрі. Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляють у лікарні, Миколка став наймолодшим реципієнтом у Центрі, якому пересадили нирку, а також сьомою дитиною, якій там трансплантували цей орган. Загалом провели дві неродинні та п’ять родинних пересадок.

У Львові оториноларинголог з Польщі допоміг відновити слух українському військовому


Джерело: Суспільне мовлення України