Суспільне мовлення

У Львівському університеті модернізують два гуртожитки

У Львівському національному університеті імені Івана Франка модернізують два гуртожитки. Університет бере участь у проєкті з Європейським інвестиційним банком та Північною екологічною фінансовою корпорацією (Nefco). За цією програмою гуртожитки мають зробити екологічнішими та енергоефективнішими. Про те, як проводять ремонт, дізнавалося Суспільне.

Проректор Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Курляк каже, програму фінансування призупинили на початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022. Згодом фінансування відновили. Зараз ремонт проводять на 11 та 12 поверхах у гуртожитку №2.

“В загальному ми виконували повністю демонтаж плитки, штукатурки, шпаклівки і все нормально штукатуримо. Міняється все по сантехніці повністю, включаючи стояки. Мінятися двері будуть повністю і у всіх приміщеннях все оздоблення. Старе демонтується, а нове монтується”, — каже бригадир Борис Молоков.

Ремонт у гуртожитку. Суспільне Львів

Також вже частково модернізували фасад. Загалом оновити мають два гуртожитки університету — №2 та №3. Роботи спрямовані на те, щоб зменшити втрати тепла.

“Гуртожитки енергозатратні були. Вони всі з білої цегли. Друге питання – товщина тої цегли. Ну і вікна відповідно були які – дерев’яні, діряві. На батареях не стояло кранів і якщо в кімнаті було надто гаряче, то єдиний варіант був, щоб привезти температуру до нормальної, то відкривання вікон, і тепло йшло на вулицю”, — каже Василь Курляк.

Вартість ремонтних робіт — 2 мільйони євро. Їх фінансує Європейський інвестиційний банк та організація “Nefco”. Університет сплачує лише податки.

“Цей проект “Nefco” дійсно проєктом цікавиться і результатами цієї роботи. Тому що після закінчення цього проєкту ми ще 5 чи 8 років кожного року маємо звітувати про економію енергоресурсів”, — каже проректор університету.

Зараз провели близько 30% робіт. Закінчити модернізацію планують до 2024 року.

Читайте також

Львівські науковці розробляють димові шашки та “гранати” для гасіння пожеж

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львівській політехніці розробили систему штучного інтелекту для роботи з архівами


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин