Суспільне мовлення

У львівському скансені “Шевченківський гай” реставрують храм

У Львівському музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького почали реставрувати храм святих Володимира і Ольги, який розташований у лемківському куточку. Він є реплікою храму XIX століття з села Котань Підкарпатського воєводства у Польщі. Які роботи проводять, дізнавалося Суспільне.

Церкву святих Володимира і Ольги побудували у 1991 році, оскільки тоді не було можливості перевезти храм з іншої країни, каже директор музею Михайло Закопець.

“Це єдина реконструкція в музеї. Тут в нас є велика лемківська громада, лемківська парафія, є отець, є свої прихожани, умовно лемківський куток, адже ми знаходимося на етнографічній зоні Лемківщини і центральним об’єктом є власне церква”, — розповідає чоловік.

Церква святих Володимира і Ольги. Суспільне Львів

Реставрацію розпочали у квітні. Вже встигли замінити найбільш проблемну ділянку, де було затікання.

“Ми все повторюємо по старих технологіях, так як було. Тут переважно кладеться ґонта колота, отак в нас і є, дерево колеться, тоді майстри роблять пас, а після робиться фігурна затіска на ґонті. Після того ґонта кладеться на дах”, — каже керівник будівельно-реставраційного відділу музею Василь Марків.

Реставрація лемківського храму в Шевченківському гаю

Ґонт, який використовують під час реставрації. Суспільне Львів

За словами Василя Марківа, роботу ускладнює висота. Майстри самостійно спорудили навколо куполів риштування.

“Все відбувається етапами. Якщо хлопці взяли купол, розбирається частинами, частина закривається, тоді продовжується далі. Зразу всю покрівлю зняти не можемо, тому що все буде протікати. Знімається невеликий елемент, частина, пару квадратів і ті квадрати зашиваються. І так поступово, крок за кроком обшивається весь дах”, — додає чоловік.

Реставрація лемківського храму в Шевченківському гаю

Працівники самостійно спорудили риштування. Суспільне Львів

Реставрація відбувається за гроші музею, роботи проводять їхні працівники. На закупівлю 40 тисяч ґонтин витратили близько 520 тисяч гривень, каже директор музею.

“Намагаємося знайти фахових добрих працівників, всіляко їх заохочуємо знайти тих, кому це цікаво. Складно з тим, якщо хтось бажає прийти на роботу – запрошую. Минулого року ми перекривали стодолу в центрі, то власне в нас був чоловік, який 30 років тому її перекривав і минулого року він теж її перекривав, але вже зі своїми синами, теж, знаєте, така своєрідна для нас подія”, — каже директор музею.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Окрім цього храму, цьогоріч в музеї планують реставрувати ще два об’єкти.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин