Суспільне мовлення

У Львівському перинатальному центрі відкрили Банк грудного молока

У Львові відкрили другий Банк грудного молока. Він працюватиме у Львівському обласному перинатальному центрі. Донорським грудним молоком годуватимуть передчасно народжених немовлят із низькою масою тіла. Про це Суспільному повідомила керівниця Банку грудного молока Анжела Фарат.

Стати донорами можуть мами, які годують дітей грудьми та пройшли обстеження. Донорське грудне молоко будуть збирати, перевіряти, пастеризувати і зберігати.

“До пастеризації молоко може зберігатися три місяці. Коли ми вже його пропастеризували, то після пастеризації теж три місяці ми маємо це молочко реалізувати”, — каже керівниця Банку грудного молока Анжела Фарат.

Грудне молоко перевіряють та пастеризують. Суспільне Львів

Насамперед донорське молоко призначене для передчасно народжених дітей, мами яких не мають молока. Серед усіх новонароджених в обласному перинатальному центрі щороку є близько 1000 передчасно народжених дітей.

“Коли діти вигодовуються грудним молоком — це скорочує перебування у відділенні інтенсивної терапії, вони краще набирають масу тіла і скоріше виписуються додому. На сьогоднішній день, якщо буде 100 літрів молока в резерві, це дасть шанс усім діткам Львівської області і навіть міста Києва вигодовуватись на грудному молоці”, — каже президентка Асоціації неонатологів України Тетяна Знаменська.

Банк грудного молока

Банк грудного молока. Суспільне Львів

Облаштування Банку грудного молока коштувало більш як 13 мільйонів гривень, каже керівник обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

“10 мільйонів — це кошти з обласного бюджету і 3 мільйони — це кошти закладу охорони здоров’я, який власне заробив працюючи з Національною службою здоров’я”, — каже Орест Чемерис.

Це вже другий Банк грудного молока на Львівщині. Перший відкрили у серпні цього року за підтримки меценатів у Неонатальному центрі Львівської обласної клінічної лікарні.

Читайте також

Банк грудного молока у Львові: як працює та скільки молока вдалося заготувати

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові запрацював у тестовому режимі банк грудного молока: що відомо


Джерело: Суспільне мовлення України