Суспільне мовлення

У Львівському дитячому медцентрі вперше у 2023 році здійснили трансплантацію кісткового мозку дитині

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медцентрі вперше у 2023 році здійснили трансплантацію кісткового мозку дитині. Загалом це четверта подібна операція у лікарні. Трансплантацію провели 11-річній Софії з Донеччини. У дитини рабдоміосаркома нижньої щелепи. Про це повідомили на Facebook-сторінці ЗУСДМЦ.

11-річна Софія з Торецька Донецької області. Пухлину в дівчини виявили у Харкові. Там Софія проходила лікування, останній курс дівчині провели за тиждень до обстрілів лікарні. У березні 2022 року родина виїхала до Львова та продовжила лікування.

У липні 2022 року дівчину прооперували хірурги ЗУСДМЦ разом з професором з Туреччини Хакан Агір. Операція тривала понад 12 годин. Пухлина зачепила багато важливих елементів, тому хірурги видалили значну частину нижньої щелепи.

“Після операції та 9 блоків хіміотерапії хвороба поступово відступила. Завершальним етапом лікування є високодозова хіміотерапія з подальшою трансплантацією кісткового мозку. Але Софійку чекає ще повторна пересадка стовбурових клітин, щоб остаточно знищити залишкові явища у її легенях”, — каже лікарка-онколог Христина Запоточна.

“Дівчинка стала першою пацієнткою у цьому році, кому успішно проведена аутологічна трансплантація стовбурових клітин кісткового мозку”, — каже керівник клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Роман Кізима.

Усі трансплантації для пацієнта безкоштовні, їх фінансує держава.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У 2022 році зі Львова за кордон відправили на лікування 1300 онкохворих дітей


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин