Суспільне мовлення

У Львівському будинку офіцерів влаштували показ фільму “Мирний-21” за участю режисера

Режисер Ахтем Сеітаблаєв завітав до Львівського будинку офіцерів, аби представити військовим та їхнім родинам фільм “Мирний-21”. Стрічка заснована на подіях 2014 року. Про те, як пройшов показ, дізнавалося Суспільне.

За словами режисера, фільм “Мирний-21” натхненний честю і сміливістю луганських прикордонників.

“Здебільшого ми знімали у місті Васильків нашу стрічку, у військовій частині. Це та сама частина, до якої був один з перших прильотів ракет. Усі ракети якраз потрапили на наш колишній знімальний майданчик”, — каже Ахтем Сеітаблаєв.

Режисер Ахтем Сеітаблаєв. Суспільне Львів

“Мирний-21” — це реальна історія спротиву Луганського прикордонного загону російським диверсійним угрупуванням у 2014 році. Тоді сепаратисти та російські спецслужби безрезультатно намагалися змусити бійців-прикордонників зрадити Україну та повторити кримський сценарій: захопити українські території без бою. Попри відсутність досвіду за рішенням командира загін вступив у бій, розповідає режисер.

“Труднощі тут такі: бути чесним стосовно себе, своєї професії, до історії, яку розповідаєш, бо насамперед твоїми глядачами будуть ті, хто на власні очі бачив це і брав безпосередню участь”, — розповідає Ахтем Сеітаблаєв.

Скріншот з фільму Мирний-21

Скріншот з фільму “Мирний-21”. Суспільне Львів

Актор Максим Девізоров, який виконав роль головного героя, з початком повномасштабного вторгнення став на захист України. Зараз хлопець — боєць 103 окремої механізованої бригади тероборони.

“Мрію, щоб війна закінчилася і ми всі повернулися до мирного життя. Бо набагато приємніше знаходитися на знімальному майданчику, навіть у кадрі нищити ворогів. Хоча, може, і в реальному житті веселіше це робити, але на знімальному майданчику це якось спокійніше робиться”, — каже Максим Девізоров.

Максим Девізоров

Максим Девізоров. Суспільне Львів

Подивитись фільм прийшли курсанти військової академії.

“Я би радив передивитися цей фільм кілька разів, не тільки звичайним людям, але й військовослужбовцям, офіцерам майбутнім, як має виглядати справжній офіцер, його дії в бою, і чому саме ця людина потрібна своєму особовому складу”, — каже курсант Олександр Мангов.

На показ прийшли військові

На показ прийшли військові. Суспільне Львів

Курсантка Діана Д’яченко каже, хоч фільм емоційно важкий, але вартий перегляду:

“Дуже сильний фільм, справді все розказується, показується в ньому так, як є в нашій країні після повномасштабного вторгнення. Дуже важкий для нас всіх, всім рекомендую до перегляду”.

За словами Ахтема Сеітаблаєва, у майбутньому фільм планують презентувати і за кордоном.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Я обираю робити”. Ахтем Сеітаблаєв про кіно, мову та російську пропаганду


Джерело: Суспільне мовлення України