Суспільне мовлення

У Львівській філармонії готують проєкт “Людкевич. Спадщина”

У Львівській філармонії готують концерт, на якому прозвучать твори українського композитора Станіслава Людкевича. Рукописи композитора з нотами оцифровують у його меморіальному музеї. Деякі твори мають втрачені фрагменти.

Про це Суспільному розповів генеральний директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп.

“Ми виконуємо п’ять симфонічних поем, які були ґрунтовно зредаговані, оцифровані. Це можна назвати свого роду прем’єрним виконанням. Але один симфонічний твір Людкевича — “Симфонієта”, є практично світовою прем’єрою. Тому що є віднайдені нові фрагменти рукописів. Ми нарешті змогли скласти всі ці частини докупи. І зараз тривають доволі важкі репетиції”, — каже генеральний директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп.

Твори композитора Станіслава Людкевича. Фото: Ольга Іващук/Суспільне Львів

Музичну редакцію творів здійснила композиторка Богдана Фроляк. Вона розповідає, що декілька місяців працювала з оцифрованими партитурами Людкевича.

“Коли я отримала вже набрані на комп’ютері партитури, то приступила до редакції. Перш за все, до перевірки тексту. Помилок в тексті було дуже і дуже багато. Настільки багато, що зараз, в процесі репетиції, ми ще знаходимо ці помилки і ще їх виправляємо. З чим це пов’язано? З багатьма чинниками. Є, скажімо, партитура “Симфонієти”, частина якої взагалі була загублена. Її знайшли в останній момент в архіві, коли все було готово”, — каже музична редакторка Богдана Фроляк.

Оригінальні рукописи Станіслава Людкевича зберігаються у його меморіальному музеї, який ініціював проєкт “Спадщина”.

У Львівській філармонії готують проєкт "Людкевич-спадщина"

Провідна зберігачка фондів Мар’яна Зубеляк показує ноти, власноруч написані олівцем композитором. Фото: Ольга Іващук/Суспільне Львів

“При житті композитора мало творів публікувалися, одиниці. Вони могли звучати, але рідко, на концертах. І тому вирішили познайомити громадськість з тими маловідомими творами Станіслава Людкевича. Вибрали ці, перш за все, тому, що тут ми маємо автографи самого композитора. Тут ми маємо “Наше море”, навіть текст вірша, далі “Симфонієта” і “Рондо юнаків”, або інша назва — “Пісня юнаків”, — розповідає провідна зберігачка фондів Людкевича Мар’яна Зубеляк.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Концерт-презентація проєкту “Людкевич. Спадщина” відбудеться цієї неділі, 15 жовтня, у Львівській національній філармонії.


Джерело: Суспільне мовлення України