Суспільне мовлення

У колишній сільській раді на Львівщині облаштовують житло для переселенців

У селі Керниця Городоцької громади ремонтують приміщення колишньої сільської ради та поштового відділення. Так облаштовують житло для переселенців. Проєкт благодійний – для того, аби облаштувати житло об’єднались українські та іспанські благодійники.

Про це повідомила Суспільному учасниця правління благодійного фонду “Із янголом на плечі” Христина Хлопіцька.

Зараз у приміщенні, де згодом житимуть переселенці, тривають внутрішні роботи. Аби зробити майбутнє житло зручнішим та функціональнішим, частково домуровують нові стіни.

Облаштування житла для ВПО у Городоцькій громаді. Фото: Суспільне Львів

“Є мішалка, робиться розчин, за пропорцією, вона має бути така для робіт. Все по пропорції повністю. Самі готуємо розчин”, — розповідає будівельник Мирон.

Жити у приміщенні зможуть переселенці, а саме жінки із дітьми, які втратили свої домівки або не можуть повернутися додому через інтенсивність бойових дій. Для них передбачили їдальню, а також кімнати.

У колишній сільській раді на Львівщині облаштовують житло для переселенців

Ремонт у приміщенні колишньої сільської ради. Фото: Суспільне Львів

Проєкт є благодійним. Його втілює Городоцька громада спільно із українськими благодійниками фонду “Із янголом на плечі” та доброчинцями з Іспанії. Обирали, де саме облаштувати житло так, щоб було безпечно, близько до Львова та до кордону. Також поруч розташована школа, куди зможуть ходити діти.

У колишній сільській раді на Львівщині облаштовують житло для переселенців

Ремонт приміщення. Фото: Суспільне Львів

А ще роблять так, аби приміщення згодом мало альтернативні варіанти використання на користь місцевої громади.

“За проєктом ми плануємо, що буде орієнтовно до 100 людей, це матері з дітьми. А після нашої перемоги, надіємося, що це вже буде дуже скоро, плануємо, що будинок буде як спортивна база, спортивна школа. Сюди зможуть приїжджати діти з різних спортивних команд, вони зможуть тут тренуватися, перебувати”, — каже учасниця правління благодійного фонду Христина Хлопіцька.

Зараз окрім облаштування тимчасових прихистків є потреба і в постійних. Там, де зможуть оселитись ті люди, що ніколи не зможуть повернутись до свого дому, каже керівник аналітичного напрямку Львівської обласної військової адміністрації Володимир Горак.

“На обліку у Львівській області є близько 168 прихистків. В цих прихистках проживає близько 7 тисяч осіб. З них 1000 осіб — це люди з інвалідністю. Ключові проблеми цих людей — це першочергово якесь сподівання, надія, що далі з житлом. Тобто, постійне якесь місце проживання. Або якісь соціальні гуртожитки, соціальне житло, де вони зможуть поселитися на довше”, — каже Володимир Горак.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також, за словами Володимира Горака, зараз вирішують питання переселення частини переселенців, що тимчасово живуть у приміщеннях студентських гуртожитків та інших приміщень, що раніше використовували для освітніх потреб.


Джерело: Суспільне мовлення України