Суспільне мовлення

У кам’яниці на площі Ринок у Львові облаштовують Мистецький простір “Дім 42”

У Львові запрацював новий мистецький простір “Дім 42”. Офіційного відкриття ще не було, але працівники запустили пілотний проєкт, який би мав дослідити як в майбутньому працюватиме простір. Кам’яниця на площі Ринок, 42 є на балансі комунального підприємства “Львівське радіо”.

Наразі з приміщення та дворику вивезли будівельне сміття та проводять зондування розписів. Також у стелі другого поверху знайшли зашиту розписану балку.

Балка у другому поверсі кам’яниці на площі Ринок. Фото: Суспільне Львів

“Тут потрібні реставраційні роботи, дослідження і археологічні роботи, які стосуються дворику. Потрібні протиаварійні роботи, які стосуються офіцини і частини верхнього поверху. Ми дуже хотіли це зробити, але як ви розумієте, в часи війни це далеко не найбільш пріоритетна річ”, — каже директор ЛКП “Львівське радіо” Андрій Лінік.

У підвальному приміщенні облаштовують найпростіше укриття. За словами архітектора Олега Рибчинського, у стінах підвалу є елементи фундаменту кам’яниці XV-XVI століття, сама ж кам’яниця датована XVII століттям.

“Якщо ви уважно приглянетесь на цей мурований камінь і подивитесь на профілювання, то побачите, що це є готичне профілювання кінця XV, початку XVI століття. Саме з цієї кам’яниці, такого типу обрамлень, ми знайшли в мурованих стінах від 10 до 15 фрагментів”, — каже доцент кафедри архітектури та реставрації НУ “Львівська політехніка” Олег Рибчинський.

У кам’яниці на площі Ринок у Львові облаштовують мистецький простір "Дім 42"

У кам’яниці на площі Ринок у Львові облаштовують мистецький простір “Дім 42”. Фото: Суспільне Львів

Згодом кам’яницю перебудували, вона збереглась донині. Наразі в кам’яниці під події мистецького простору використовують перший і другий поверх, на вищі поверхи людей запросять після реставрації. За словами заступниці директора “Львівського радіо” Богдани Брилинської, наразі у “Домі 42” стартував пілотний мистецький проєкт.

“Міждисциплінарна програма “поетика ймовірного”, яка націлена на те, щоб розробили певний метод того, щоб мало бути в “Домі 42″, щоб ми знайшли ті ймовірності, які тут можуть існувати. Основні чотири теми, які ми розкриваємо: час, уява, техно і живе. Міксуємо їх, щоб вийшло щось цікаве і щоб ми могли знати цей новий метод про який ми говоримо”, — каже заступниця директора ЛКП “Львівське радіо” Богданна Брилинська.

У кам’яниці на площі Ринок у Львові облаштовують мистецький простір "Дім 42"

У кам’яниці на площі Ринок облаштовують мистецький простір “Дім 42”. Фото: Суспільне Львів

Інформацію про події, які влаштовують у мистецькому просторі “Дім 42” є у соцмережах, вхід за попередньою реєстрацією.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України