Суспільне мовлення

У гуртожитках Львівської політехніки досі не встановили вікна після ракетного удару: як живуть студенти

Гуртожитки “Львівської політехніки”, які були пошкоджені внаслідок ракетного удару 6 липня, досі не відновили. За словами директора студмістечка політехніки Ігоря Гельжинського, вікна обіцяли встановити благодійники, а їх вартість відповідно до стандартів зросла в два рази.

Яка ситуація в гуртожитках зараз і як живуть студенти, дізнавалося Суспільне.

Студентка другого курсу “Львівської політехніки” Єлизавета Усик живе у гуртожитку, який неподалік від будинку, куди влучили російські ракети 6 липня. Пригадує, як після ракетного удару прибирала кімнату від уламків скла. Відтоді нові вікна там так і не встановили.

“Після 30 вересня ми чули дуже багато інформації, це вже здається п’ятий раз, коли переносять дату встановлення вікон. Дуже холодно. Якщо там вдень, то дуйчика включаємо, то більш менш нормально. А вночі… мама мені купила ковдру, тому що ті ковдри, які дають в гуртожитку, їх не вистачає. Зранку прокидаєшся, то й наче тепло спав, встаєш — в кімнаті холодно, у ванні холодно, на коридор, на кухню вийти неможливо”, — каже студентка.

Єлизавета у кімнаті гуртожитку. Суспільне Львів

Після ракетного удару пошкоджень зазнало 11 гуртожитків Львівської політехніки, найбільше — №10 та №4, розповідає директор студмістечка Ігор Гельжинський.

“Ми тоді звернулися до кількох благодійних організацій по допомогу. Міжнародна організація з міграції взяла на себе відповідальність і вони нас запевнили, що ці вікна вони поміняють до 30.09. Коли вони склали кошторис вікон, ці віконні конструкції були надто прості, і їхній офіс заборонив робити, сказав, що вікна потрібно ставити енергозберігаючі. Так сума вікон зросла практично в два рази і почалася процедура тендерів”, — говорить Ігор Гельжинський.

Вікна позакривали ОСБ-плитками

Вікна позакривали ОСБ-плитками. Суспільне Львів

За словами директора студмістечка, зараз із переможцем тендеру вже підписали угоду та фірма-підрядник почала виготовляти вікна.

“Ми маємо за місяць встановити 830 конструкцій, 530 конструкцій в десятому гуртожитку і 300 конструкцій в четвертому гуртожитку. З ними було узгоджено графік виконання робіт. Вікна по десятому гуртожитку вже запущені у виробництво. Партія планується в п’ятницю, зранку привезуть і одразу встановлення”, — каже виконавчий директор фірми-підрядника Микола Вірт.

Вікна досі не замінили

Вікна досі не замінили. Суспільне Львів

Також директор студмістечка додав, що сьогодні (11 жовтня, — ред.) в цих гуртожитках стартує опалювальний сезон.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України