Суспільне мовлення

У Домі Франка у Львові презентували виставку “Врятовані”

У Домі Франка розпочалася виставка “Врятовані”. Проєкт “FrankoData: відкритий цифровий музей” вдалося реалізувати за підтримки Українського культурного фонду.

За словами кураторки виставки “Врятовані” Богдани Мелих реставровані та оцифровані 1200 одиниць. Переглянути роботи можна на сайті музею.

Богдана Мелих каже, що під час роботи над проєктом “FrankoData” увагу зосередили на чотирьох темах : Франкові ювілеї, вершинні твори Івана Франка — “Захар Беркут”, “Украдене щастя”, Франкове коло сучасників та книжкова франкіана.

У межах проєкту також відреставрували 116 предметів — 110 паперових і 6 дерев’яних.

Виставка “Врятовані” у Львові. Фото: Суспільне Львів

“Ми розуміємо, що не існує речей незначущих, а якщо ця річ дотична до персоналії з Музею, з якою ми працюємо, то ця річ стає для нас безцінною. Навіть якщо це зріз столітнього дерева, шматок гуми чи “промокашка” в чорнилі на папері, яким Франко писав і витирав власний рукопис”, — каже кураторка виставки “Врятовані” Богдана Мелих.

Оцифрованою колекцією зможуть користуватися музейники, науковці та викладачі, зацікавлені в творчій спадщині Франка, розповів заступник керівника проєкту Богдан Тихолоз.

“Це необхідно для всієї нашої культурної, інтелектуальної спільноти, і якщо цього не зробити зараз, потім може бути пізно. І ми маємо безліч прикладів, коли вже пізно, коли навіть немає оцифрованої копії, якогось предмета”, — каже заступник керівника проєкту Богдан Тихолоз.

Цей проєкт реалізували за підтримки Українського культурного фонду. Робота тривала понад 4 місяці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Виставка триватиме до 12 листопада у Домі Франка.


Джерело: Суспільне мовлення України