Суспільне мовлення

У чотирьох відвідувачів двох львівських кафе підтвердили сальмонельоз

У Львівську обласну інфекційну лікарню госпіталізували 23 людей, серед яких діти. Вони харчувалися у двох різних закладах Львова. У частини пацієнтів діагностували сальмонельоз. Про це повідомила у коментарі Суспільному головна санітарна лікарка Львівщини Наталія Тімко-Іванченко.

Симптоми отруєння з’явилися у відвідувачів двох закладів, які не є в одній мережі.

“Після відвідування одного закладу до лікарні потрапили семеро людей з ознаками гострої кишкової інфекції, з них одна дитина. Скарги: нудота, блювота, рідкий стілець. У трьох осіб було виявлено сальмонелу, фактично це діагноз — сальмонельоз. Усіх пацієнтів стан з позитивною динамікою. Пацієнти розповіли, що споживали круасани з куркою та тістечка еклери”, — розповіла керівниця обласного Лабораторного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ Наталія Тімко-Іванченко.

На об’єкті ще працюють фахівці Держпродспоживслужби. Тривають лабораторні дослідження.

Ще 16 людей захворіли після відвідування іншого закладу. Серед них двоє дітей. Вони споживали різні страви.

“Пацієнти потрапили з такими ж симптомами. Сьогодні ще триває госпіталізація. В матеріалі від однієї людини вже виявили сальмонелу. Ми теж говоримо напевно про спалах сальмонельозу”, — сказала Наталія Тімко-Іванченко.

З її слів, наразі попередньо не відомо коли саме людей випишуть.

“Сальмонельоз — це гостра кишкова інфекція, збудником якої є сальмонела. Її прояви викликає токсин, який виділяє безпосередньо збудник. Уражаються всі відділи шлунково-кишкового тракту. Найчастіше люди інфікуються через продукти харчування або водопровідну воду”, — пояснює Наталія Тімко-Іванченко.

Найбільш небезпечними є носії збудника, які самі не хворіють, а виділяють бактерію, можуть інфікувати їжу і воду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові розслідують два випадки отруєнь людей у закладах громадського харчування. Один трапився у кафе на проспекті Червоної Калини, інший — у ресторані на околиці міста.


Джерело: Суспільне мовлення України