Суспільне мовлення

У центрі Львова відремонтували укриття на 300 людей

У Львові на вулиці Городоцькій відремонтували укриття площею 215 м², розраховане на 300 людей. Це перше укриття в місті, яке обладнане автоматичною системою відчинення дверей. На його реконструкцію з бюджету міста витратили 2,6 млн гривень. До кінця року планують відремонтувати ще чотири укриття радянського періоду.

Укриття на Городоцькій не діяло понад 60 років. Влітку звідти вивезли 30 тонн сміття, після чого розпочали ремонт, каже директорка Львівського комунального ремонтно-аварійного підприємства Ірина Мауль:

“Воно було в занедбаному стані, де не було підведено жодних комунікацій. Не було ні водопостачання, ні каналізування, ні електропостачання”.

Укриття на Городоцькій влітку, коли почали ремонтні роботи. Суспільне Львів

В укритті площею 215 квадратних метрів може поміститись 300 людей. Туди під’єднали каналізацію, водопостачання, освітлення та нову вентиляцію, відновили підлогу, стіни, збудували нові входи, встановили електричні батареї, облаштували санвузли. За умови відсутності електроенергії в укритті є генератор, а також два баки з водою.

Баки з водою в укритті

Баки з водою в укритті. Суспільне Львів

Для дітей там обладнали дитячу зону з іграшками.

Дитяча кімната

Дитяча кімната. Суспільне Львів

На ремонт цього укриття з бюджету міста витратили 2 мільйони 600 тисяч гривень, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

“Станом на сьогоднішній день ми маємо сертифікованих 4800 укриттів. Частину ми зараз приводимо до пуття, ті що поза 4800. Оце укриття ми буквально закінчили нещодавно, потратили бюджетні кошти. Це такий стандарт і мали би всі, хто має на балансі укриття, до цього стандарту прагнути, тому що місто допомагає, але, ви ж знаєте, що більшість укриттів знаходяться у житлових будинках, приватних – це є власність мешканців і я хочу їм всім подякувати, хто знайшов можливість їх привести до пуття”, — говорить Андрій Садовий.

Вбиральня в укритті

Вбиральня в укритті. Суспільне Львів

Укриття на Городоцькій всередині

Укриття на Городоцькій всередині. Суспільне Львів

Це перше укриття у Львові, яке обладнали автоматичною системою відчинення дверей. За словами представниці компанії систем безпеки Лесі Попадюк, воно відкривається автоматично із сигналом повітряної тривоги в місті.

“ППід час того як повітряна тривога закінчується, 20 хвилин ми вичікуємо, люди виходять з укриття і система ставить укриття на охорону, автоматично двері закриваються. Додатково тут встановлені тривожні кнопки і датчики з фотофіксацією”, — пояснює Леся Попадюк.

План укриття

План укриття. Суспільне Львів

Також у Львові триває ремонт ще двох укриттів такого типу, повідомила керуюча справами виконкому міської ради Наталія Алєксєєва.

“Содне на вулиці Олени Теліги, одне на вулиці Похилій, ще до кінця року плануємо на вулиці Солодовій і вулиці Шевченка відремонтувати аналогічного типу укриття. Всього ми зараз маємо на обліку ті, що передані в комунальну власність, таких 12 об’єктів. Частина з них є трішки в кращому стані, тобто ми вибрали пріоритетом на цей рік 5-6 об’єктів, які по-перше опинилися в доступності і є серед житлових кварталів, адже ми розуміємо, що радянські підприємства раніше перебували в промислових зонах і всі, які передані нам, не є в житловій зоні”, — каже Наталія Алєксєєва.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України