Суспільне мовлення

У будинку-пам’ятці архітектури у Львові знайшли сецесійні розписи

У будинку-пам’ятці архітектури місцевого значення на вул. Нечуя-Левицького, 19 у Львові виявили сецесійні розписи. Як розповіли реставратори, на стелі зображена квіткова композиція, яка не є трафаретом, а мальована від руки.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Про ці розписи знали, каже реставраторка монументального живопису Ірина Гірна, адже дзеркальні стінописи є у будинку по сусідству.

“Коли до нас звернулося ОСББ будинку на вул. Нечуя-Левицького, 19, ми зробили зондажі, щоб пересвідчитися, що розписи є, і відкрили частину на стелі у під’їзді і на останньому, третьому, поверсі. Та бонусом для нас стало те, що ми виявили, що розписи є і на стінах по всій сходовій клітці”, — каже реставраторка монументального живопису Ірина Гірна.

За її словами, квіткова композиція — це сецесія ХХ століття. З приходом радянської влади, розписи зафарбовували.

“До приходу радянської влади – це все було неймовірно ошатне, яскраве місто, і кожен будинок мав свою індивідуальність, окреме лице. Це як маленька картинна галерея у під’їздах. Та з приходом радянської влади це все позабілювали. Тому приємно, що зараз є добра тенденція відновити цю унікальність”, — пояснює реставраторка монументального живопису.

Сецесійні розписи у будинку на вул. Нечуя-Левицького, 19. Фото: Андрія Андруха

Будинок на вул. Нечуя-Левицького, 19 є пам’яткою архітектури місцевого значення. Відновити виявлені розписи ЛКП “Бюро спадщини” пропонує в межах виграного цьогоріч гранту від програми “Креативна Європа”, який стосується популяризації спадщини будівель Арт-Нуво.

“Це будинок періоду Арт-Нуво — це сецесія або модерн, то у рамках виграного нами гранту будемо пропонувати його на відновлення розписів. У межах цього гранту ми плануємо відновити два розписи, а також маскарони і кілька дверей періоду Арт-Нуво. Грант розпланований на 2024-2028 рік”, — розповів керівник ЛКП “Бюро спадщини” Павло Бoгайчик.

У будинку-пам’ятці архітектури у Львові знайшли сецесійні розписи

Будинок на вул. Нечуя-Левицького, 19. Фото: Андрія Андруха

Як розповів голова ОСББ “Надія НЛ” Ігор Дічковський, будинок на вул. Нечуя-Левицького, 19 побудований Якубом Рисяком. У серпні 1907 року будинок був зданий в експлуатацію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ОСББ у будинку існує з 2008 року. Мешканці будинку провели заміну всіх інженерних мереж, реставрацію вхідних і внутрішніх дверей. За гроші міського бюджету у будинку провели реставрацію даху.


Джерело: Суспільне мовлення України