Україна і світ

У Бангладеші студентські протести обернулись сутичками з поліцією: десятки загиблих

Під час масових студентських протестів у Бангладеш протестувальники вступили в сутички з поліцією, що призвело до десятків загиблих і сотень поранених у країні.

Паралельно уряд Бангладеш ухвалив рішення запровадити комендантську годину в усій державі та задіяти армію, оскільки посилення протестів студентів призвело до дестабілізації внутрішньої ситуації в країні.

Протести в Бангладеш: що відомо

Студенти вийшли на протести з метою продемонструвати свою незгоду з квотуванням робочих місць в уряді. Згодом поліція придушила безперервні протести, оскільки ті відбувалися попри заборону на проведення публічних зібрань, пишуть місцеві медіа.

Зараз дивляться

Спочатку протести почалися через гнів студентів проти квот, які виділяють 30% державних робочих місць для сімей тих, хто боровся за незалежність від Пакистану.

Загальнонаціональні заворушення – наймасштабніші після переобрання Хасіни цього року – також підігріваються високим рівнем безробіття серед молоді, що становить майже п’яту частину 170-мільйонного населення країни, пише Reuters.

Деякі аналітики кажуть, що насильство тепер спричинене і ширшими економічними проблемами, такими як висока інфляція і скорочення валютних резервів.

– Протести відкрили старі й чутливі політичні лінії розлому між тими, хто боровся за незалежність Бангладеш від Пакистану в 1971 році, і тими, кого звинувачують у співпраці з Ісламабадом, – зазначає Reuters.

До тих, хто боровся за незалежність, належить партія Авамі Ліг, лідером якої є прем’єр країни Шейх Хасіна. Прихильники партії назвали протестувальників “разакарами”, використовуючи термін, що позначає колабораціоністів часів незалежності.

Під час протестів та їхнього придушення в азійській країні було порушено телекомунікації, а телевізійні новинні канали припинили мовлення. Влада також відключила мобільний зв’язок напередодні, щоб спробувати придушити заворушення.

Бенгальська газета Prothom Alo повідомила про припинення руху поїздів по всій країні, оскільки протестувальники блокували дороги і кидали цеглу в співробітників служб безпеки.

Зіткнення студентів із поліцією: кількість смертей і постраждалих

Перші запеклі сутички почалися в понеділок, коли на студентські демонстрації напали активісти Бангладеш Чхатра Ліг, студентського крила партії Авамі Ліг прем’єр-міністра Шейх Хасіни.

Уже в четвер тисячі студентів вступили в сутички з озброєною поліцією в Дацці. Щонайменше 11 осіб було вбито, включно з водієм автобуса і студентом, повідомили Al Jazeera джерела в поліції.

Під час придушення протестів поліція застосувала сльозогінний газ, пише Reuters. За словами одного з журналістів Reuters, з даху будинку він міг бачити безліч пожеж по всій столиці Дацці, а в деяких місцях дим піднімався в небо.

До кінця залишається незрозумілою ситуація із загиблими на протестах у п’ятницю. Незалежний телеканал Бангладеш повідомив про ще 17 загиблих у п’ятницю. Телеканал Somoy TV повідомив, що загинули 30 осіб.

Водночас, як пише Reuters, унаслідок заворушень, що сталися в четвер у 47 із 64 районів Бангладеш, близько 1,5 тис. осіб дістали поранення.

Своєю чергою, як пише AFP із посиланням на лікарні, у ніч на п’ятницю загальна кількість загиблих унаслідок протестів сягнула 105 осіб.

За даними посольства США в Дацці, у Бангладеш загинуло понад 40 осіб і “сотні, а можливо, і тисячі” дістали поранення.

У попередженні про заходи безпеки йдеться, що протести поширюються, і по всій Дацці відбуваються запеклі сутички. Ситуація “вкрай нестабільна”, йдеться в повідомленні.


Протести в Бангладеші: телекомунікації порушені, сайти зламані

Ранок п’ятниці для Бангладеш розпочався з перебоїв у роботі інтернету і телефонних дзвінків за кордон: сайти кількох бангладешських газет не оновлювалися, соціальні мережі також були неактивні.

Як пише Reuters, кілька голосових дзвінків відбулося, але мобільні дані і широкосмуговий зв’язок були відсутні. Не передавалися навіть текстові повідомлення. За його словами, новинні телеканали і державна телекомпанія BTV припинили мовлення, хоча розважальні канали працювали нормально.

Деякі новинні канали показували повідомлення, в якому звинувачували технічні проблеми і обіцяли відновити мовлення найближчим часом.

Офіційні сайти центрального банку, канцелярії прем’єр-міністра і поліції, схоже, були зламані групою, що називає себе THE R3SISTANC3.

– Операція HuntDown, припиніть вбивати студентів. Це більше не протест, тепер це війна, – свідчили ідентичні повідомлення на сайтах.

Ще одне повідомлення на сторінці свідчило: “Уряд відключив інтернет, щоб змусити нас замовкнути і приховати свої дії”.

Уряд ніяк не прокоментував проблеми зі зв’язком.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-20 00:16:05