Суспільне мовлення

Тромбози у немовлят: у львівському Охматдиті у пацієнтів фіксують ускладнення після COVID-19

В “Охматдит” поступає дедалі більше дітей, які отримали ускладнення після перенесеної коронавірусної інфекції. Серед наслідків хвороби — тромбози, лімфоторакс, важкі порушення серцевого ритму та інші. Про це повідомили у львівському “Охматдиті”.

У пацієнтів лікарні фіксують таке ускладнення від коронавірусу як лімфоторакс. Захворювання проявляється наявністю вільної лімфатичної рідини у грудній клітці, яка витікає при пошкодженні лімфатичних судин. Таке захворювання зустрічається у 1 на 15 тисяч дітей. Також госпіталізують маленьких дітей із тромбозами.

“Колись ми не мали таких ускладнень. Поступають дітки, які не мали до того ні операцій, ні втручань інших, які можуть таке провокувати. Зараз ми діагностуємо у маленьких дітей до 1 року тромби, тобто був Covid-19 у них. Це незвиклі стани. Раніше такого ми не мали. Наразі у моїй практиці вже було двоє таких діток, у яких ми виявили на фоні Covid-19 такий діагноз”, — каже завідувач хірургічного відділення Олег Ленів.

Крім того, у дітей після перенесеного Covid-19 може виникати міокардит — важке порушення ритму серця. Пацієнт з таким ускладненням — 8-річний Назар зараз проходить лікування у медзакладі.

“Ми ще до кінця не знаємо, які будуть наслідки ковідної пандемії для людей, які ним перехворіли. Щоб у 6-місячних дітей були тромбози центральних магістральних кровоносних судин з наслідками, щоб у 8-річного хлопчика був такий важкий міокардит, що треба було ставити тимчасовий кардіостимулятор, бо саме серце було не в стані виробляти імпульси – це унікальні речі”, — розповідає директор Львівської обласної клінічної лікарні Дмитро Квіт.

Також почастішали випадки ускладнень середнього отиту в дітей. За більш ніж як два тижні медики зафіксували вже 4 випадки отиту, які призвели до важких ускладнень. Три із них потребували великих вушних операцій. Серед чинників, які могли спровокувати збільшення кількості випадків, також розглядають вплив коронавірусної інфекції.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Переважно за рік ми мали 4 ускладнення від гострого середнього отиту. Це така середня цифра, часом менше, часом більше. А тут ми маємо за короткий проміжок вже 4 ускладнення. Чому так? Наразі це для нас загадка. Але я спілкувався із колегами з-за кордону. Вони кажуть, що у них теж пішла хвиля ускладнень. Можливо, йде мікс інфекцій. Можливо, це впливи коронавірусної інфекції, які ми не знаємо, які треба буде ще дослідити”, — зазначає керівник клініки дитячої оториноларингології у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні “Охматдит” Федір Юрочко.


Джерело: Суспільне мовлення України