Суспільне мовлення

Тепло, вода та генератори: як у Львові готуються до можливих відключень електроенергії

У Львові триває підготовка до нового опалювального сезону та можливих відключень електроенергії. Наразі в місті напрацьовують різні сценарії на випадок надзвичайних ситуацій, зокрема і блекауту.

Більше про те, як місто готується до зими, дізнавалося Суспільне.

Керівник ОСББ на вулиці Каховській Іван Мовчан розповідає, у 2022 році в укритті будинку, готуючись до зими, обладнали пічку-буржуйку. Минулоріч її за призначенням так і не використовували.

“На цей рік вона готова, дрова, Слава Богу, також є – в тій же самій кількості, бо не використовували. Більше ніяких таких підготовок вона не потребує. Запалили — і користуйтеся. Ми запалювали її лише один раз минулого року, коли презентували, і я казав, що більше я запалювати її не буду, і поки слова дотримався завдяки ЗСУ”, — каже Іван Мовчан.

Іван Мовчан показує, як користуватися буржуйкою. Суспільне Львів

Електросистему в підвалі оновили. Генератор для багатоповерхівки ще не купували. За потреби його придбають цьогоріч.

“У кожному підвалі є розетка, це на той випадок, якщо нам все ж таки знадобиться генератор. Ми його підключимо і зможемо освітити місця загального користування. Бо коли вночі йти по сходовій клітці освітленій, то зручніше і за всіма вимогами, і за заходами безпеки. Ну і розетка є, якщо б треба було”, — додає керівник ОСББ.

Будинок на вулиці Каховській

Будинок на вулиці Каховській. Суспільне Львів

Зокрема, для таких ОСББ як на Каховській цьогоріч продовжать програму, за якою мешканці чи представники бізнесу можуть відшкодувати частину грошей, витрачену на придбання генераторів.

“Стосовно придбаних генераторів, то для житлових будинків їх придбали 130, на що місто надало часткових компенсацій на 2 мільйони 650 тисяч. Бізнес працював активніше, ними придбано 302 генератори і отримано компенсації від міськради на понад 12 мільйонів гривень”, — говорить директор міського департаменту житлового господарства та інфраструктури Орест Тимчишин.

Орест Тимчишин

Орест Тимчишин. Суспільне Львів

У Львівській міській раді вже розробили план, за яким житиме місто у разі можливого блекауту. Так, за словами заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, у місті будуть альтернативні джерела води, окрім встановлених водяних колонок.

“На сьогоднішній день насосні станції повністю забезпечені дизель-генераторами. Ми мали минулу зиму і тестували також наші насосні станції і у випадку, якщо не було електропостачання, то подавалася вода на рівні першого-другого поверху кожного будинку, і люди мали можливість так мати воду. Також в 45 точках в нас є можливість встановити ємності на три метри кубічних з водою”, — каже Ірина Маруняк.

Колонка, де мешканці можуть брати воду

Колонка, де мешканці можуть брати воду. Суспільне Львів

Також, за словами посадовиці, є план, за яким подаватимуть тепло до будинків під час відключень світла.

“Станом на сьогодні в нас є 126 генераторів, встановлені на центральні теплові пункти і на котельні. Це означає, що у випадку, якщо не буде електроживлення, то ми зможемо подавати тепло до наших будинків. Також станом на зараз закуплені 24 твердопаливні котли. 12 твердопаливних ми поставили вже у лікарнях. Також лікарні забезпечені резервним живленням. 12 ми ще плануємо встановити у школах, де є Пункти незламності”, — додає Ірина Маруняк.

Також у Львові підготували сценарії, за якими працюватиме громадський транспорт у період знеструмлень. Так тролейбуси та трамваї за потреби зможуть частково замінити додатковими автобусами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України