Суспільне мовлення

Суд відклав розгляд справи щодо ділянки, де був ринок “Добробут” у Львові: подробиці

Західний апеляційний господарський суд Львова відклав розгляд справи щодо скасування реєстрації права постійного користування земельною ділянкою ТОВ “Галінвест” та скасування реєстрації права власності на тимчасовий продовольчо-промисловий центр позаду Оперного театру, де ще донедавна був ринок “Добробут”. У березні міська рада програла суд першої інстанції. Тепер тривають апеляції. Суспільне зібрало думки усіх сторін.

На ділянці, за театром імені Марії Заньковецької, у Львові зараз декілька магазинів із продуктами та одягом, заклади харчування та супермаркет. Право користування територією, на якій це все розміщене, належить фірмі “Галінвест” більше 30-ти років, але вони не є власниками ділянки – пояснює адвокат компанії Євген Лейко.

“Земельна ділянка ніколи не належала нашому підприємству, вона є у комунальній власності увесь цей час і зараз є, про це свідчать записи актуальні в Єдиному державному реєстрі. Ви можете переконатися, доступ до реєстру вільний. Відповідно в нас є право постійного користування, яке теж зареєстроване в реєстрі, яке зараз оспорюється, в нас є об’єкт нерухомості, це є торгово-промисловий центр, який по-суті об’єкт, який був збудований в 90х роках”, – розповідає адвокат фірми “Галінвест” Євген Лейко.

Засідання у Західному апеляційному суді, 30 травня. Фото: Суспільне Львів

30 травня у Західному апеляційному суді розглядали апеляцію міської ради щодо права користування землею та прав власності на будівлі навколо колишнього ринку “Добробут”. Міський голова Львова Андрій Садовий каже, дозволи на користування територією фірмі “Галінвест” видавали з порушеннями, тому тепер потрібно їх забрати.

“Місто сьогодні потребує великих безпекових площ в центрі міста, якщо би там зробити 2-3 поверхи, великий простір, бо тривоги, ракети кожен день летять, а що має там бути на ззовні, чи має бути площа, чи має бути інші будівлі, це вже є предмет дискусій, обговорення в громаді. Але цей безлад, що там зараз є – треба припиняти однозначно. Людей, які там були використовували як щит, щоб там не можна було наводити порядок, сьогодні там завели якогось інвестора. Думаєте місто якісь дозволи давало, погодження – ніхто нічого не давав”, – каже Андрій Садовий.

Також міська рада, як сторона позивача, звернулася до обласного управління Держгеокадастру щодо скасування дозволу на користування земельною ділянкою товариству “Галінвест” – розповідає представниця обласного управління Держгеокадастру Мар’яни Радченко

За словами засновника проєкту “Нетуристичний Львів” Віктора Гальчинського, на початку 90х років на території ринку “Добробут” планували збудувати 5-поверховий готель з автостоянкою. Але через економічну кризу, збудували тільки фундамент, на якому у 1997 році облаштували ринок. Зараз варіантів, що там спорудити, може бути багато.

“Паркінг може бути, якщо залишити без змін цей фундамент, який є. Львову потрібні громадські простори, Львову потрібні “зелені легені”, які істотно зменшилися за цей час, тому можливо варта повернутися до планування 80-90х років, коли там були “зелені легені” і прекрасний сквер”, – каже Віктор Гальчинський.

У цьому засіданні, колегія суддів оголосила паузу. Дата наступного наразі невідома.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин