Суспільне мовлення

Сучасний артцентр на “Фабриці повидла”: у Львові готуються до відкриття простору

У Львові завершилась реконструкція простору “Фабрика повидла”, яка тривала вісім років. 18 листопада там відкриють найбільший, за словами директорки, культурно-мистецький центр у місті. Простір частково складається з відновлених історичних будівель та нових приміщень.

Програмно-виконавча директорка артцентру Божена Пеленська розповідає про вежу “Фабрики повидла”. За її словами, раніше на цьому місці була фабрика алкогольних напоїв під назвою “Йозеф Кронік і син”. Там планують розмістити експозицію, яка розповідатиме про цю будівлю та район Львова, а також заклад з терасою.

Божена Пеленська. Суспільне Львів

Наразі ремонтні роботи вже завершені, тривають підготовчі роботи до відкриття. В експозиційному залі планують відкрити першу виставку.

“Цей простір презентуватиме через мистецькі твори, через діалоги, через вистави, важливі теми, про які ми хочемо говорити, але окрім цього це площа, простір для розвитку митців і сучасного мистецтва. Для нашої країни такі осередки є великою необхідністю, бо ми представляємо українське мистецтво, даємо митцям можливості розвиватися”, — каже Божена Пеленська.

Експозиційна зала

Експозиційна зала. Суспільне Львів

Як розповіла операційно-виконавча директорка Тетяна Федорук, артцентр сучасного мистецтва складається з історичної частини, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, та нових просторів, які збудували. Для цього проводили закритий конкурс, участь брали п’ять архітектурних бюро.

“У нас є декілька блоків з новими приміщеннями, зараз ми можемо бачити кафе, також в нас є багатофункціональне приміщення — аудиторіум, в якому будуть проводитись покази кіно, фільмів, конференцій і театральні постановки”, — говорить Тетяна Федорук.

Приміщення, де буде кафе

Приміщення, де буде кафе. Суспільне Львів

Гаральд Біндер — швейцарський та австрійський історик придбав приміщення фабрики вісім років тому. Відтоді там проводили ремонтні роботи. Загальна площа приміщень —близько чотирьох тисяч квадратних метрів. Також у комплексі є прибудинкова територія та парковка.

“Перша моя думка була — як рятувати, тому що стан був дуже поганий. Друге питання було — що робити з нею. Я думав, що найкраще це був би якийсь культурний центр. Цій частині передовсім і взагалі, я думаю, що Львову бракує такого центру”, — каже Гаральд Біндер.

Територія "Фабрики повидла"

Територія “Фабрики повидла”. Суспільне Львів

Команда повідомила про дату відкриття сучасного мистецького центру. Це буде 19 листопада. Також у цей день відкриють експозицію українських художників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України