Суспільне мовлення

Створює графіки відключень світла: інтерв’ю з начальницею оперативно-диспетчерської служби “Львівобленерго”

Христина Бойко вже 40 років працює у “Львівобленерго”. Жінка очолює оперативно-диспетчерську службу львівських електромереж та складає графіки відключень світла. До Дня енергетика Христина Бойко розповіла Суспільному, як розподіляють потужність електроенергії та формують графіки вимкнення.

Начальниця оперативно-диспетчерської служи “Львівобленерго” пригадує, як енергетики переживали першу хвилю обстрілів електричних підстанцій на Львівщині. Тоді відновити електропостачання для користувачів вдалось до опівночі. Це відбувалось поетапно.

“Фактично все сіло на нуль, відключилась львівська ТЕЦ — і все, і немає. І ти розумієш, що в тебе є медінститут, де є хворі, яких треба забезпечити в першу чергу, в тебе лікарні, де так само є хворі, яких треба забезпечити. І ти сидиш, і перші декілька хвилин чекаєш на повідомлення, скільки вам дадуть тих мегават і як їх розподілити, тому що ви нічого не можете зробити”, — каже Христина Бойко.

Офіс “Львівобленерго”. Суспільне Львів

Графіки відключень почали складати для того, щоб запобігти енергетичному колапсу.

“Уявіть, що ви маєте малесеньку мисочку з водою. І ви починаєте звідти швидко-швидко вичерпувати, а вода не встигає наповнюватись. Чим це небезпечно? Це є таке в енергетиці – розвал системи. Система стає некерованою, відключаються атомні блоки і так далі. Одним словом — це є повний енергетичний колапс, з якого потім вийти дуже і дуже тяжко”, — каже начальниця оперативно-диспетчерської служби.

Працівник "Львівобленерго"

Працівник “Львівобленерго”. Суспільне Львів

Насамперед світло подають до лікарень та об’єктів критичної інфраструктури.

“В першу чергу ми залишаємо лікарні. Після лікарень ми лишаємо водопостачання, тому що як не буде водопостачання, це теж критично. Після водопостачання іде в нас критично важлива інфраструктура. Це ті підприємства, які безпосередньо працюють на військову промисловість або дуже близько до неї дотичні. Цей перелік нам давала наша обласна військова адміністрація. І після того все, що залишається, ми розподіляємо між населенням”, — каже Христина Бойко.

Христина Бойко складає графіки відключень світла

Христина Бойко складає графіки відключень світла. Суспільне Львів

В офісах “Львівобленерго” також зникає світло. Тут користуються резервним живленням. Вдома у Христини теж світло вимикають.

“І ні в одних моїх родичів немає світла, на жаль. Ну так є. Навіть мені мій брат подзвонив і каже: “Христина, що сталося? Отам, навпроти на Батальній, освітлення не було, а сьогодні горить”. Я кажу: “Ну так сталося, тому що там пошкодився кабель, треба було їх заживити цілий мікрорайон, ми заживили від лікарні”, — каже працівниця “Львівобленерго”.

У День енергетика жінка найбільше мріє про мир у країні.

“Шановні колеги, я вам бажаю, щоб ви не знали, що таке дефіцит електроенергії, щоб у вас ніколи не було обмежень і щоб у вас вистачило терпіння і бажання працювати в енергетиці”, — каже Христина Бойко.

Читайте також

Перевищення ліміту. На Львівщині запровадили аварійні відключення електроенергії

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Одночасно електроенергію можуть подавати до 50% споживачів — начальник Львівської ОВА


Джерело: Суспільне мовлення України