Україна і світ

Стендапер Стенюк попросив вибачення після слів про “вбивства мусульман”: що відомо про скандал

Фото: Факти ICTV

Стендап-комік Антон Стенюк опублікував вибачення після того, як розгорівся скандал навколо одного з уривків його сольного концерту, в якому він висловився про мусульман.

Що відомо про скандал

У соціальних мережах розгорівся скандал навколо одного з уривків сольного стендап-концерту коміка Антона Стенюка. Відеозапис після заходу було опубліковано 26 травня 2024 року на YouTube-каналі Підпільний стендап.

– Ця війна – це просто нонсенс. Я не знаю, як так сталося, що одні православні вбивають інших православних, коли у світі ще так багато мусульман. Я не кажу, що потрібно вбивати мусульман. Я адекватна людина, розумію, що зараз це не на часі. Тим паче цим уже займаються іудеї, – заявив він.

Стендап-проєкт Підпільний стендап вирізав зі свого YouTube-каналу 30-секундний уривок з цими словами. Раніше тривалість відео концерту становила 54 хвилин і 22 секунди, а зараз – 53 хвилини і 49 секунди.

Яка реакція суспільства

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубарова обурився словам Стенюка про мусульман.

– Найдорогоцінніше, що має людина, – це життя. Заклик до вбивства в будь-якому вигляді, безумовно, вже є злочином. Обґрунтування не мають значення! Чи то політичний конфлікт, чи то соціальний, чи то етнічний, тим більш релігійний. Людина, яка сповідує будь-яку релігію, дотична до всіх перелічених аспектів, – зазначив Рефат Чубаров.

Муфтій Духовного управління мусульман України Умма Мурат Сулейманов також обурився через слова стендап-коміка.

– Огидне все: цілковите невігластво щодо релігій, розпалювання міжрелігійної ворожнечі, плюндрування пам’яті воїнів, які віддали життя, захищаючи Україну. Хтось скаже, що це чорний гумор, такі жарти “на межі”. Однак я не почув нічого смішного, бо не розумію, як можна в державі, що воює, бути настільки відірваним від реальності, так відкрито демонструвати обмеженість і невігластво, – вважає він.

За словами Мурата Сулейманова, він ще не стикався з подібним публічним приниженням усіх мусульман в Україні.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що просить Національну поліцію перевірити жарт коміка Стенюка на предмет розпалювання релігійної ворожнечі та образи почуттів вірян.

Вибачення стендап-коміка

У своїх соцмережах Антон Стенюк попросив вибачення перед усіма, кого могли образити його слова під час мого сольного виступу.

– Один із моїх жартів був недоречним і неприпустимим. Я глибоко шкодую, що міг образити багатьох людей, зокрема, представників мусульманської спільноти. Я не мав на меті когось принизити або ображати за релігійною ознакою, – пояснив він.

Стендап-комік заявив, що видалив відеозапис з концерту зі словами про мусульман з соціальних мереж.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Я усвідомлюю відповідальність за свої слова та обіцяю надалі бути більш чутливим у своїй роботі. Сподіваюся на ваше розуміння та милосердя. Дякую, – сказав Антон Стенюк.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-26 01:35:18