Суспільне мовлення

“Старобільськ — це Україна”: розповідь керівниці ВЦА

Місто Старобільськ на Луганщині росіяни окупували у лютому 2022 року. Російські війська там перебувають і зараз. Суспільне поспілкувалось з керівницею місцевої військово-цивільної адміністрації Яною Літвіновою. Вона розповіла про ситуацію в окупованій громаді.

За словами Яни Літвінової, окупація міста на Луганщині відбулася дуже швидко, але люди намагалися протистояти окупантам.

“Коли ми побачили перші танки, то ми зрозуміли, що дійсно шалена навала окупаційної влади намагається захопити територію. Люди вийшли на той час на мітинг і колоною зустрічали російську ворожу техніку. Були постріли у повітря. Ворожа техніка все ж таки пройшла. Але люди чітко сказали, що Старобільськ — це Україна”, — каже керівниця Старобільської міської ради Яна Літвінова.

Керівниця Старобільської міської ради Яна Літвінова. Фото: Суспільне Львів

Яна Літвінова каже, з приходом росіян у громаді почалися викрадення проукраїнськи налаштованих містян.

“Були знущання. Людей били. Людей забирали. Забирали, незважаючи на вік, незважаючи на стать. Забирали дівчат, яких утримували і морально тиснули, психологічно їх ламали. Більшість з цих людей, на щастя, зараз вже виїхали. Але про кількох ми досі не володіємо інформацією”, — каже Яна Літвінова.

Керівниця Старобільської громади згадує, що найбільше окупантів цікавили відеокамери та гроші.

“Перше питання, яке їх турбувало — це камери. Мене дивувало те, що вони взагалі не розуміють систему устрою у сучасній Україні. Бо вони питали мене: “Хто така голова громади?” “Чому жінка голова громади?” Коли я казала про вибори, про волевиявлення, про децентралізацію, про бюджетування, про казну, про те, що ми не маємо якихось там грошей у сейфах, а все в нас на казначейських рахунках, то вони не розуміли цього”, — розповідає Яна Літвінова.

З часом зі Старобільська, каже голова громади, росіяни почали вивозити до окупованого Луганська обладнання з лікарень та інших установ.

СТАРОБІЛЬСЬК – ЦЕ УКРАЇНА

Яна Літвінова координує гуманітарний штаб “Луганщина моя”. Фото: Суспільне Львів

“Один із окупантів сказав, що не має провінція жити краще, ніж центр області. Тому все те, чим ми пишалися, з якою радістю ми намагалися придбати і забезпечити людей для того, щоб їх життя покращувалося — просто прийшли і вивезли, захопили, знищили”, — розповідає Яна Літвінова.

Яна Літвінова прожила місяць в окупації. Коли ж зрозуміла, що залишатися довше — небезпечно для життя, разом з донькою виїхала зі Старобільська. Зараз вона проживає у Львові і продовжує дистанційно виконувати свою роботу. А ще координує гуманітарний штаб “Луганщина моя”. Там вимушені переселенці з Луганщини можуть отримати продукти, засоби гігієни та одяг.

Читайте також

Переселенка з Маріуполя працює педіатром у Львові

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Брат зник безвісти. Розповідь маріупольки, яка евакуювалася з міста у вересні


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин