Суспільне мовлення

Сміття з верхніх поверхів витягували через вікно квартири на першому поверсі — речник ДСНС про операцію у Львові

У Львові операція з пошуку та порятунку людей з будинку, куди влучила російська ракета, тривала близько 27 годин. Її припиняли тільки на годину через сильний дощ та можливість обвалу конструкцій. А будівельне сміття рятувальники витягували через вікно квартири на першому поверсі.

Про це повідомив речник ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

За словами Віталія Туровцева, внаслідок ракетного удару майже всі будівельні конструкції з верхніх поверхів обсипалися на маленьку площу однокімнатної квартири на першому поверсі.

Сміття з верхніх поверхів витягували через вікно квартири на першому поверсі — ДСНС про операцію у Львові. Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Рятувальники витягували будівельне сміття через вікно квартири на першому поверсі.

“Це дуже ускладнювало процес, тому що більше доступів до цієї площі не було, а залучати техніку було важко, тому що вікно невеличке. Друге, це те, що там знаходилися люди і ми не могли ризикувати, тому практичну кожну цеглинку довелося забрати для того, щоб дістатися до підлоги на першому поверсі”, — каже речник рятувальників.

Через такий обвал у загиблих не було шансу вижити, каже Віталій Туровцев.

“На жаль, ця кількість будівельного сміття, металевих конструкцій, не залишали жодних шансів, тому що під цією вагою вижити було просто нереально. Це не буденні конструкції, подібні можуть утворювати пустоти, і люди мають шанс на виживання. Це було дрібне побутове сміття, пилюка, цеглини, які просто настільки щільно влягалися, що вижити практично не було шансу”, — каже Віталій Туровцев.

Сміття з верхніх поверхів витягували через вікно квартири на першому поверсі — ДСНС про операцію у Львові

Пошуково-рятувальна операція, 6 липня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Загалом, за словами Віталія Туровцева, до пошукової операції рятувальної служби залучили 120 рятувальників та 27 спецмашин. Через важкі умови роботи рятувальники працювали позмінно та у захисному одязі і респіраторах.

Пошуково-рятувальна операція тривала близько 27 годин. З третьої години ранку 6 липня майже до 8 ранку 7 липня. Тепер, за словами речника рятувальників, далі комісія вирішуватиме чи є придатними будівлі для життя та чи будуть їх відновлювати. У частині будівель, де це було можливо, відновили електропостачання.

Що відомо про ракетний удар по Львову 6 липня

Вночі 6 липня Росія завдала ракетного удару по Львівщині ракетами “Калібр”. Повітряну тривогу оголосили 6 липня о 02:06 і вона тривала понад годину, до 03:19.

Повітряні сили ЗСУ повідомили, що росіяни завдали удару з акваторії Чорного моря. У результаті силам ППО вдалось знищити сім із десяти крилатих ракет “Калібр”.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що три ракети влучили по Львову. Попередньо, одна прямо влучила у два житлові будинки. Також у Львові пошкоджена одна з підстанцій та житлові будинки у двох громадах області внаслідок падіння уламків ракет – у Глинянській та Золочівській. За попередньою інформацією, там травмованих немає.

За фактом розпочали досудове розслідування щодо воєнного злочину РФ за ч.2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загинули 10 людей, 48 людей отримали різні травми. За словами міського голови Андрія Садового, у Львові пошкоджені 35 будинків, а серйозних уражень зазнало 60 помешкань. Руйнувань також зазнали заклади освіти, гуртожитки, великий офісний центр, а також 50 автівок та 1000 вікон потребують ремонту або заміни.


Джерело: Суспільне мовлення України