Суспільне мовлення

“Смачна” терапія для переселенок. Як жінки з Донеччини та Луганщини долають стрес кулінарією у Львові

У Львові щочетверга переселенки збираються у великій кухні: вони діляться кулінарними рецептами, готують смаколики, а потім їх куштують. Це вже третій сезон кулінарних воркшопів, який організували задля тих, хто був вимушений покинути домівку через війну.

Кулінарно-терапевтичний проєкт у Львові започаткувала єврейська месіанська спільнота. Такою терапію організатори вже охопили понад сотню українок з різних куточків України, зокрема і з Донеччини та Луганщини.

Переселенки та місцеві господині щочетверга збираються на одній кухні, де спілкуються, готують та відволікаються від тривожних думок. Фото: Лія Русик/Суспільне Донбас

“Кухня — це те місце, що цікавить кожну жінку. Якщо вона не любить готувати, то все одно мусить це робити. Утім, кулінарія — зовсім не головне на цій кухні. Сюди люди приходять заради атмосфери. Переселенки тут знаходять розраду, а місцевим такі зустрічі дають можливість глибше зрозуміти те, що пережили переселенки”, — розповідає співорганізаторка проєкту Тетяна Фещук.

Переселенка з Бахмута Ірина на кулінарний воркшоп приходить вже третій сезон. У Львів вона переїхала у квітні минулого року. Каже, що в цій спільноті знайшла друзів.

“Я для себе тут знайшла другу родину”, — каже жителька Донеччини.

Цього сезону на кухні головує Марина Барабаш з Мелітополя. Вона пропонує рецепти, до приготування долучаються всі охочі. Вже пекли еклери та апельсиновий пиріг, а також робили мармелад.

Смачна терапія для переселенок. Як українки долають стрес кулінарією

Апельсиновий пиріг. У його рецепті немає молока, яєць та борошна. Фото: Лія Русик/Суспільне Донбас

“Атмосфера у нашому дівочому колі дуже доброзичлива. Ми спілкуємося, ділимося своїми переживаннями. Завжди підбираю легкі та смачні рецепти. Щоб інгредієнти були доступними, а приготувати їх можна було на будь-якій кухні. Цього разу поділюся рецептом пирога, який пекли в єврейському районі Рима на Пасху. В ньому немає ані масла, ані борошна, ані молока. Це буде смакота!”, — поділилася Марина.

Смачна терапія для переселенок. Як українки долають стрес кулінарією

На першому кулінарному воркшопі третього сезону господині пекли еклери. Фото: Лія Русик/Суспільне Донбас

Кулінарні воркшопи користуються найбільшою популярністю. Нині їх відвідує до сорока жінок. Загалом буде дванадцять таких зустрічей. Крім “смачної” тут також проводять психологічну та терапію мистецтвом.

Проводять також заняття і для чоловіків.

Читайте також

“Солдатам в окопах має бути тепло”. Підприємці зі сходу шиють зимовий одяг для ЗСУ у Львові

Переселенка з Луганщини організувала на Львівщині шелтер для тих, хто біжить від війни

“У гості до наших”: у Львові переселенці поділились частинкою свого дому

Дітей з Торецька приймають на заході країни

“На Луганщині ми втратили все”. Як рубіжанські шкарпетки почали виробляти у Львові

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин