Суспільне мовлення

“Складена трудова угода”: що відомо про залучення в’язнів до роботи на шахті “Надія” на Львівщині

У Червонограді на сесії міської ради знову обговорювали питання залучення ув’язнених виправної колонії до роботи на шахті “Надія”. Жителі міста Соснівка, на території якого розташована шахта, проти цього. Водночас дирекція шахти каже, що керуються чинним законодавством і нічого не порушують.

Суспільне поспілкувалось із жителями міста Соснівка.

На сесію Червоноградської міської ради приїхали жителі та староста сусіднього міста Соснівка. Вони проти того, щоб на шахті “Надія” в їхньому місті залучали до роботи ув’язнених Дрогобицької виправної колонії.

“Де будуть перебувати? Де будуть проживати? За якими статтями вони засуджені, власне? І дуже цікаве питання: десять осіб, які перебувають зараз у місцях позбавлення волі, вони зроблять вуглевидобування таким, що шахта не потребуватиме державної підтримки? Це також підозріло”, — говорить староста міста Соснівка Ірина Харчук.

Сесія Червоноградської міської ради. Фото: Суспільне Львів

Жителька Соснівки Віра Богданова пояснює, чому вона проти такого проєкту на шахті.

“Абсурдність цього питання полягає в тому, що шахтарів, які мають спеціальність, які мають досвід роботи в шахті, не звільняють від мобілізації, відправляють в окопи. А це чужі люди, засуджені люди. Ми не знаємо, за якими статтями вони засуджені. Ми не знаємо, що чекати від тих людей”, — каже жителька Соснівки Віра Богданова.

Шахта “Надія” — приватне акціонерне товариство, головним акціонером якого є держава. Наразі там 300 працівників, 87 з них — безпосередньо добувають вугілля. Три десятки шахтарів були мобілізовані, розповідає головний інженер шахти Андрій Защук. Відтак, на підприємстві планують залучити десятьох засуджених до роботи у нічні зміни.

“Наразі складена трудова угода з виправним закладом. Люди навчаються. Після навчання вони пройдуть медогляд. Це будуть звичайні шахтарі, як і наші хлопці. Вони будуть працювати так само. Окремо буде з’ясовуватися, де вони будуть проживати. Добиратися вони будуть на автобусі під охороною. Чотири охоронці. Завжди вони будуть під наглядом. Тобто, блукати по місту вони не будуть”, — говорить головний інженер товариства “Шахта “Надія” Андрій Защук.

На Львівщині жителі міста Соснівка проти того, щоб на шахті "Надія" працювати в'язні

Шахта “Надія” у Червоноградському районі. Фото: Суспільне Львів

За словами Андрія Защука, ув’язнені до кінця жовтня навчатимуться, а далі приступлять до роботи. Наразі цей пілотний проєкт розрахований на місяць. На підставі звернення старости Соснівки у міськраді Червонограда підготували проєкт рішення, щоб звернутися до уряду та президента, аби перевірити законність перебування ув’язнених на шахті. Однак на сесії забракло голосів.

“Ми не вирішуємо, заборонити чи не заборонити. Ми лише можемо звернутися з проханням чи зверненням. Судити когось ми не маємо права”, — говорить міський голова Червонограда Андрій Залівський.

За словами адвокатки Лілії Баюш, чинне законодавство не забороняє використовувати працю засуджених на підприємствах. Зокрема, це врегульовано Кримінально-виконавчим кодексом та Наказом Мін’юсту “Про затвердження інструкції про умови праці та заробітну плату засуджених”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України