Україна і світ

Скільки можна зберігати розрізаний кавун і як робити це правильно.

Літо на сто відсотків асоціюється з червоним та соковитим кавуном, який на відмінно втамовує спрагу та насичує організм поживними речовинами. Однак це досить велика ягода, яка може важити і більше 10 кг, тож за раз її точно не з’їсти. Тоді виникає цілком слушне питання, скільки можна зберігати розрізаний кавун та як робити це правильно. Про це і розповімо у матеріалі Фактів ICTV.

Як зберігати розрізаний кавун

Ні для кого не секрет, що будь-які розрізані фрукти та ягоди псуються дуже швидко, оскільки у них починають розмножуватися бактерії.

Зокрема, за 30 хвилин  після ножа соковиті та солоденькі через процеси окислення втрачають більшість поживних речовин. Це стосується і кавуна, але пролонгувати термін придатності його можна, якщо знати певні нюанси. Звісно, збереження всіх мікроелементів не гарантуємо, але їсти його можна буде.

Зараз дивляться

До речі, цілий кавун не рекомендують ховати до холодильника – подейкують, що це може зменшитися вміст мінералів і вітамінів у ньому у порівнянні зі зберіганням при кімнатній температурі. Звичайно, це не означає, що всі поживні речовини повністю зникнуть, проте це потрібно враховувати, якщо ви хочете отримати максимальну користь для здоров’я від продукту, який споживаєте.

Фото: depositphotos

Однак, попри те, що цілий кавун не радять ховати до холодильнику, після розрізання ягоди її точно потрібно прибрати у холодне місце. Залишати у теплі категорично заборонено, оскільки  це призведе до розмноження бактерій та псування кавуна. До того ж, він швидко висохне, якщо залишити його просто на столі.

Аби цього не сталося, правильно зберігати кавун так – помість його на тарілку зрізом донизу та обмотайте харчовою плівкою разом із тарілкою.

Скільки можна зберігати розрізаний кавун

Найдовше зберігається кавун у нерозрізаному вигляді – приблизно тиждень за кімнатної температури. Не дивлячись на те, що деякі фахівці не рекомендують переміщати до холодильнику яблука, груші та інші фрукти й ягоди, зокрема, і кавун, його можна покласти туди. На думку експертів, так він не псуватиметься довше, а саме приблизно два-три тижні. А дехто каже і про місяці у холодильнику без шкоди для продукту.

як нарізати кавун

Фото: Depositphotos

Загально розрізаний кавун у герметичному контейнері добре зберігати в холодильнику приблизно три-чотири дні. Холодна температура допомагає продовжити життя кавуна.

Якщо ж ви на розрізаному кавуні побачили нечіткі, чорні чи білі плями або ж його смак став кислуватим та неприємним – краще утилізувати такий продукт. Він, скоріш за все, зіпсувався і вживати його в їжу в жодному разі не можна.

Як правильно зберігати розрізаний кавун

Сподіваємося, що ви ще не розрізали кавун? Тоді не забудьте перед цим його добре помити, краще з милом, а після цього ретельно обполоснути водою. Незважаючи на те, що шкірку ми не їмо, з неї на м’якуш можуть потрапляти шкідливі або отруйні речовини, коли ми шинкуємо кавун.

Після того, як поласували смачненькою ягодою і хочете сховати скибки, що лишилися – візьміть контейнер для розрізаного кавуна. У який –немає значення. Основна вимога – ємність не має пропускати повітря всередину, оскільки воно і прискорює процес псування.

Це може бути пластиковий пакет, який повністю закривається, або скляний контейнер. Головне, якщо взяли пластикову плівку, переконайтеся, чи щільно вона загорнута.

Також гарною альтернативою для зберігання кавуна є вощанки, про які поговоримо нижче.

У холодильнику для кавуна повинні бути комфортні 2-5 градусів, а вологість не перевищувати 70-85%.

До того ж, тримайте подалі від розрізаного кавуна такі фрукти та овочі, як банани, яблука, авокадо та помідори. Це обумовлено тим, що вони виділяють етилен, який прискорює дозрівання продуктів довкола них.

що садити в травні

Фото: Pexels

Якщо ж ви довго не збираєтеся їсти кавун, але не хочете викидати його у смітник – то вдайтеся до заморозки. Але перед цим очистіть ягоду від шкірки та розріжте м’якуш на рівномірні невеличкі частини. Далі викладіть шматочки на плоску поверхню, наприклад, на піднос або деко, в один шар і відправте до морозильної камери.

Після того, як кавун візьметься кригою – заморожені шматочки плода необхідно перекласти до контейнерів або до зіп пакетів. Зберігати їх можна до наступного врожаю.

Як правильно зберігати фрукти та овочі

Овочі та фрукти потрібно зберігати в холодильнику окремо, саме тому в ньому є два ящики-піддони, де тримається певна температура, приблизно 8-10 градусів. Якщо вона буде нижче, то це може зруйнувати структуру овочів та фруктів.

Правильно тримати цілі продукти у паперових пакетах, щоб до них краще надходило повітря.

До речі, справжнім must-have для зберігання продуктів стали вощанки – це багаторазові воскові серветки, які ґарантують максимально можливий термін зберігання продуктів без шкоди для довкілля чи здоров’я людини. У них можна загорнути пів яблука або пів груші, а також у цій натуральній обгортці можна зберігати розрізаний кавун.

Вощанки, як правило, виготовляються зі 100% бавовни, просочуються бджолиним воском, сосновою смолою та олією жожоби. Про них ще мало хто знає, однак вони дедалі частіше з’являються у продажі, зокрема, і у популярних супермаркетах України.

Фото: Rozetka

Якщо ви турбуєтеся про збереження та якість продуктів, то вам варто створити альтернативне місце зберігання – на балконі, у коморі або ящиках на кухні. Для цього вам знадобляться:

  • кілька дерев’яних коробів;
  • мішковина або марля;
  • паперові пакети;
  • верьовки з натуральної нитки.

Такі коробки можна поставити у будь-якій провітрюваній та темній кімнаті. Натуральною тканиною варто вистелити дно та стінки ящиків, а у папері зберігати овочі та фрукти і вони повинні бути лише цілими. Розрізаний кавун туди точно класти не можна.

На відмінну від холодильнику така альтернатива має багато переваг – там відсутній підвищений вміст вологи та замкнутий простір, а повітря легше циркулює. До того ж, низькі температури не завжди корисні для овочів.

До речі, раніше Факти ICTV писали, як правильно різати кавун, а саме, чи варто шинкувати його кубиками, трикутниками та чи потрібно зрізати шкірку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 13:54:05