Україна і світ

Скільки коштує здобути вищу освіту в Україні у 2024 році

1 липня розпочалася вступна кампанія 2024 та відкрилася реєстрація в електронному кабінеті вступника. Кожен абітурієнт хотів би набрати необхідну кількість балів, щоби вступити на бюджет. Але що робити, якщо доведеться здобувати освіту за контрактом, чи вистачить на це коштів?

Яка вартість здобуття вищої освіти в Україні у 2024 році та які найпопулярніші університети України — про це у матеріалі Фактів ICTV.

Вступ 2024: найпопулярніші університети

Щороку Центр міжнародних проєктів Євроосвіта та міжнародна група експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence складають рейтинг 200 найкращих університетів України.

Зараз дивляться

У 2024 році в п’ятірку найкращих вишів увійшли:

  1. Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського (КПІ);
  2. Київський національний університет імені Тараса Шевченка;
  3. Національний університет Львівська політехніка;
  4. Харківський національний університет імені В. Каразіна;
  5. Сумський державний університет.

Рейтинг найпопулярніших спеціальностей складає Міносвіти.

За результатами вступної кампанії 2023 року рейтинг був таким:

  • комп’ютерні науки — 30,1 тис поданих заяв;
  • філологія — 27,6 тис поданих заяв;
  • право — 25,9 тис поданих заяв;
  • психологія — 24,6 тис поданих заяв;
  • менеджмент — 24,3 тис поданих заяв.

Попит на комп’ютерні науки та психологію щороку зростає, проте у 2023 році держава фокусувалася на інженерно-технічних, педагогічних та природничих спеціальностях. Оскільки саме такі фахівці є критично необхідними для відновлення України.

У 2023 році на підготовку медиків, соцпрацівників та робітничих кадрів було виділено на 3,5 тис більше бюджетних місць, ніж у 2022 році. Саме ці напрямки очолили рейтинг спеціальностей, які можна здобути за бюджетні кошти.

У 2024 році було збільшено держзамовлення на підготовку фахівців:

  • сфера охорони здоров’я;
  • воєнні науки;
  • національна безпека;
  • безпека державного кордону, транспорту та будівництва;
  • легка промисловість.

Розгляньмо, скільки коштує здобути вищу освіту в Україні у найпопулярніших університетах.

Здобуття вищої освіти в Україні: скільки доведеться заплатити

  • Найбільше за навчання доведеться заплатити в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка за спеціальністю Право. У 2024 році за рік навчання потрібно буде сплатити 66 тис. грн, а за чотирирічний курс (для отримання бакалавра) – 264 тис. грн.

На інших популярних спеціальностях Київського національного університету імені Тараса Шевченка вартість першого року навчання, за винятком спеціальності Менеджмент, становить — 54 тис. грн.

Варто зазначити, що у КНУ та Сумському державному університеті вартість контракту прописана на 4 курси зі щорічним збільшенням суми за кожен рік. В інших університетах загальна сума навчання ділиться порівну на 4 роки.

  • У Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського найдорожче коштує здобуття філологічної та юридичної освіти. Вартість навчання за рік становить 49,9 тис. грн, за все навчання доведеться заплатити 199,6 тис. грн.
  • Вартість навчання в університеті імені Каразіна за найпопулярнішими спеціальностями становить від 31 до 33 тис. грн на рік.
  • За рік навчання в Сумському університеті за спеціальністю філолога доведеться заплатити 40,2 тис. грн.

В цілому, якщо порівнювати, скільки коштує здобути вищу освіту в Україні в різні роки, то можна побачити, що з кожним роком сума зростає. Динаміка зростання залежить від самого навчального закладу та обраної спеціальності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-03 11:27:19