Суспільне мовлення

Shumei заспівав без дозволу пісню Мозгового “Минає день”. Чим завершився конфлікт

Співак Shumei виконав пісню “Минає день, минає ніч” Миколи Мозгового, порушуючи авторське право. Але суперечку вже залагодили.

Про це повідомили сам виконавець і донька Миколи Мозгового Олена.

Про порушення авторських прав Олена Мозгова написала 22 жовтня. Виконавець заспівав композицію на концерті у Львові. Мозгова розкритикувала й вокальне виконання пісні.

За кілька днів, 25 жовтня, вона написала, що суперечку залагодили. Співак перепросив і задонатив 50 тисяч гривень на рахунок фонду Мозгової “Дякую”. Гроші підуть на прилад нічного бачення для українських військових зі 137 ТрО, які нині служать біля Бахмута. Офіційний дозвіл на виконання пісні “Минає день, минає ніч” Shumei отримає за символічну суму в 100 грн. А щодо вокальної обробки — артист має право на власне художнє бачення, пише пані Олена.

“Мораль цієї байки така. Якщо ми хочемо жити, працювати, творити у цивілізованій країні, потрібно поважати одне одного, закони і права, тоді в нас є всі шанси побудувати нормальне життя і суспільство”, — підсумувала Олена Мозгова.

Shumei у своєму Instagram також перепросив та повідомив, що конфлікт вичерпано.

“Нам справді прикро і ми перепрошуємо всіх наших прихильників за те, що ця зустріч і розмова [з Оленою Мозговою] не відбулася раніше”, — каже музикант.

Микола Мозговий — український естрадний співак, композитор-пісняр, народний артист України. Він — юрист за першою освітою. Розпочинав кар’єру в Івано-Франківському ВІА “Беркут”. Потім співав в “Укрконцерті”. Його відомі пісні: “Моя перша любов”, “Горянка”, “Вперше”, “Минає день”, “Зачаровані слова”, “Дві качелі”.

З 1991 року Мозговий керував Фондом імені Володимира Івасюка, організовував пісенні фестивалі, заснував власну студію звукозапису, що згодом переросла в Державний театр пісні.

Його донька Олена Мозгова також починала як співачка, батько писав для неї пісні: “Білі лілеї”, “Ти згадай”, “Матіола” тощо. Згодом Олена полишила співочу кар’єру і стала продюсеркою. Зараз займається волонтерством.

Shumei — український співак та музикант (флейтист) родом з Івано-Франківщини. Став відомим після дебютного кліпу на власну пісню “Тривога” під час повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Він переспівував композицію “Біля тополі” польського гурту Enej, яка була написана понад сім років тому і присвячена українським загиблим з 2014 року військовим. А ще зробив кавер “Мальви” на “Баладу про мальви”, музику до якої написав Володимир Івасюк, а вірші — поет Богдан Гура.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України