Суспільне мовлення

Щороку у Західноукраїнському медцентрі лімфоми діагностують у 10-12 дітей

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі щороку лімфоми діагностують у 10-12 дітей. Приблизно порівну виявляють два види хвороби: лімфоми Ходжкіна і лімфоми неходжкінського типу. Про це Суспільному розповіла завідувачка відділення гематології та інтенсивної хіміотерапії медцентру Ірина Цимбалюк

14-річна Ніколетта Штимак пів року бореться з хворобою лімфоми Ходжкіна. Цього тижня дівчина разом з мамою приїхала з Ужгорода у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр на останній етап лікування. Мама дівчини розповідає, хворобу виявили швидко, тому лікування відбувається легше.

“Випадково побачила на шиї дитини пухлину, одразу забили на сполох і пішли на наступний день до лікаря. Думали, що це лімфовузл, але… “, – каже мама пацієнтки Оксана Штимак.

14-річна Ніколетта пів року бореться із лімфомою. Фото: Суспільне Львів

Ніколетта каже, що після першого курсу хіміотерапії був результат: “Після першої хімії гулі вже взагалі не було видно і лікар мені прижимав дуже сильно до шиї, щоб в середині відчути”.

Лімфома – злоякісне захворювання системи кровотворення, яке вражає лімфатичну систему. Першими симптомами є збільшення лімфатичних вузлів. А також слабкість, підвищення температури – розповідає завідувачка відділення гематології та інтенсивної хіміотерапії Західноукраїнського медичного центру Ірина Цимбалюк.

“Найчастіше вони зустрічаються , якщо говорити про лімфому Ходжкіна, то це підлітковий вік – 12-18 років, а для неходжкінівських лімфом – дитина може захворіти у будь-якому віці: і на першому році життя, і до 18 років”, – пояснює лікарка.

Особливо на ранніх стадіях симптоми лімфоми – малопомітні, а показники загального аналізу крові можуть залишатися у межах норми.

Симптоми лімфоми, особливо на ранніх стадіях, малопомітні, а показники загального аналізу крові можуть залишатись у межах норми.

Особливістю всіх злоякісних новоутворів є “пухлинний симтомокомплекс”:

  • безболісне збільшення лімфовузлів – однобічне чи двобічне: на шиї, у пахових ділянках, пахвових впадинах;
  • різка втрата ваги (понад 10% від маси тіла);
  • “свічки” температури – немотивовані підйоми температури тіла до 38°С і вище;
  • підвищена нічна пітливість;
  • свербіння шкіри;
  • збільшення об’єму живота.

Зараз лімфому можна вилікувати у майже у 95% випадків, каже Ірина Цимбалюк. Але успіх лікування, залежить від раннього виявлення хвороби. Тому при схожих симптомах потрібно звертатися до медиків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

15 вересня в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з лімфомами, його головна мета – привернути увагу суспільства до тих людей, які живуть із таким діагнозом, розповісти про хворобу, її симптоми та терапію.

Робить перші кроки на рівних ногах. У Львові медики прооперували трирічного хлопчика з ДЦП


Джерело: Суспільне мовлення України