Суспільне мовлення

“Щоб уникнути скупчення”: на Львівщині працює електронна система бронювання перетину кордону — єЧерга

У Львівській області на чотирьох пунктах пропуску на кордоні з Польщею запроваджують електронну чергу. Йдеться про пункти пропуску: Шегині, Нижанковичі, Краківець та Рава-Руська. Скористатися цією послугою можуть водії вантажних авто. Про це Суспільному розповів заступник начальника відділу Укртрансбезпеки у Львівській області Володимир Петейчук.

На пункті пропуску “Шегині” водій вантажівки Роман Бавут вперше перетинає кордон за електронною чергою. Каже, отримав СМС повідомленням про орієнтовний час перетину. Приїхав на кордон заздалегідь за кілька годин. Зазвичай у “живій черзі” стояв дві-три доби.

“Мене фірма реєструвала. Прийшла смс, прийшла фотографія, що мені дозволений в’їзд і все — заїжджаєш. І вдома час маю. В мене родина і інші справи, а буває, що живеш на кордоні”, — каже водій Роман Бавут.

Водій Роман Бавут. Фото: Суспільне Львів

Запис в електронну чергу для перетину кордону доступний на сайті єЧерга. Водії мають внести свої дані та інформацію про транспорт. Опісля — сайт підтвердить дані та вкаже орієнтовний час очікування на пункті пропуску, розповів заступник начальника відділу Укртрансбезпеки у Львівській області Володимир Петейчук.

“Якщо водій їде з іншої області, наприклад, Київської, йому потрібно перетнути ПП “Шегині”. Електронна черга вказала орієнтовний час перетину — 15 травня, тобто водій не їде безпосередньо сьогодні до пункту пропуску і фізично не перебуває там. Він вирушає приблизно за добу, прибуває за дві-три години до моменту перетину. Електронна черга направлена на те, щоб уникнути скупчення вантажних автомобілів перед пунктами пропуску, яке ми спостерігали не один місяць, — каже заступник начальника Укртрансбезпеки у Львівській області Володимир Петейчук.

На Львівщині запрацювала електронна система бронювання перетину кордону єЧерга

Черга машин біля пункту пропуску “Шегині”. 11 травня 2023 року. Фото: Суспільне Львів

Представники Укртрансбезпеки безпосередньо перед пунктом пропуску перевіряють у системі чи зареєстровані водії вантажівки в електронній черзі.

“Ми бачимо вантажний автомобіль, що під’їжджає. Нам необхідно в графу ввести номер, його номерний знак і, відповідно, ми бачимо чи вантажний транспорт перебуває в черзі і чи йому дозволений в’їзд безпосередньо на пункт пропуску. Якщо він не перебуває в електронній черзі, ми його повертаємо назад і консультуємо, що йому робити”, — говорить головний інспектор Укртансбезпеки Олег Сухар.

На Львівщині запрацювала електронна система бронювання перетину кордону єЧерга

Пункт пропуску “Шегині” на кордоні Львівської області та Польщі. Фото: Суспільне Львів

Водій може відтермінувати час проходження кордону та продовжити тривалість перебування у черзі, якщо на дорогу до пункту йому потрібно більше часу. У пункті пропуску “Шегині” станом на обід по електронній черзі проїхали понад 120 вантажних автомобілів. В черзі зареєструвалися понад 1300 водіїв, каже Володимир Петейчук. Орієнтовний час очікування понад 4 доби.

“Орієнтовний час очікування, він вказується, якщо би ми з вами захотіли зареєструватися, то нам би вказало майбутню дату — через чотири дні”, — говорить заступник начальника відділу укртрансбезпеки у Львівській області Володимир Петейчук.

На 12 травня запланований старт роботи електронної черги у пункті пропуску “Краківець”, а 13 травня — на “Рава-Руській”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України