Суспільне мовлення

Сама вже не дихала. У Львові прооперували немовля з вродженою вадою серця

Львівські кардіохірурги прооперували 10-денне немовля з вродженою вадою серця — критичним аортальним стенозом. Маленьку Марічку доправили із Закарпаття до Львова “швидкою” у важкому стані. Дівчинка могла дихати тільки за допомогою апарату ШВЛ. Про те, як пройшла операція і як почувається дитина, повідомили у Першому ТМО Львова.

24-річна мама Марія розповідає, разом з донькою готувалась до виписки з пологового будинку в Мукачево. Проте на третю добу медики почули шум в серці дитини і направили на додаткове обстеження.

“Нам встановили діагноз (критичний артеріальний стеноз — ред.) Відчуття дуже страшні були, дуже боялась. Лікар казав, що ми можемо не доїхати до Львова, бо стан дуже критичний був. Доставила “швидка”, Марічка на штучному диханні їхала і так і доїхала. Під час вагітності ніхто нічого не казав, ні під час УЗД, аналізи були добрі, казали, що дитинка здорова”, — каже мама дитини.

Мама Марія з дитиною. Перше ТМО Львова

У Лікарні святого Миколая на дівчинку чекала команда дитячих кардіохірургів. Після обстеження лікарі встановили: ефективність роботи серцевого м’яза становить 16% за норми 60-70%.

“Дівчинка поступила з критичним аортальним стенозом. Що це за вада? Це вроджена деформація аортального клапана. Як правило, це призводить до значного звуження аортального клапана. Тобто він не може відкриватися на повну ширину”, — каже завідувач дитячою кардіохірургією святого Миколая Олександр Ячнік.

Операція у Львові

Операція у Львові. Перше ТМО Львова

Дитину терміново скерували на операцію. Її здійснили в два етапи. Спершу через маленький прокол артерії на нозі завели катетер з балончиком. Так медики розширили аортальний клапан. Попри це отвір клапана серця був надто малим, тому дівчинка не могла самостійно дихати. Аби врятувати дитину, медики зважились на одну з найскладніших кардіохірургічних операцій — Росс-Конно.

“Лікарі виконали заміну аортального клапана її власним клапаном легеневої артерії. Тоді розширили зону під аортальним клапаном та реімплантували коронарні артерії в уже новий аортальний клапан. А на місці легеневого клапана вшили штучний судинний протез з клапаном усередині”, — йдеться у повідомленні.

Команда лікарів, мама та дитина

Команда лікарів, мама та дитина. Перше ТМО Львова

Операція тривала більше семи годин. Вже на 8 день Марічку від’єднали від апарату ШВЛ. За тиждень перевели з реанімації у палату відділення дитячої кардіохірургії. І невдовзі виписали додому.

Читайте також

Переніс близько 30 операцій після того, як в його дім влучила російська ракета. Історія 55-річного Михайла з Херсонщини

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Врятували з-під завалів. Львівські лікарі усувають шрами на обличчі 13-річного хлопчика


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин