Суспільне мовлення

Рятувальники Славської пошукової групи здобули перемогу на чемпіонаті України: як працює частина

Рятувальники Славської пошукової групи здобули перемогу на чемпіонаті України з водного туризму. Це не перша нагорода команди, у пожежній частині зберігають кубки за призові місця, починаючи з 2013 року. Суспільне дізнавалось, як працюють рятувальники, шукають людей та знімають із крісельних витягів.

Сплавляючись по річці з перешкодами, Славська пошуково-рятувальна частина здобула перемогу на Чемпіонаті України з водного туризму.

Сплав рятувальників Славської пошукової групи. Скріншот з відео Віталія Баранця

Змагання відбувалось на річці Черемош у квітні. Рятувальник Славської пошукової групи Олександр Шевченко розповідає, команди змагались по 4 та по 2 учасників на швидкість та в слаломі.

“Складнощів немає, коли ти підготовлений до змагань, а наша команда підготовлена до будь-яких змагань”, — каже Олександр Шевченко.

Рятувальники Славської пошукової групи здобули перемогу на Чемпіонаті України: як працює частина

Рятувальники Славської пошукової групи плавляються на річці Черемош. Скріншот з відео Віталія Баранця

Це не перша перемога бригади. Учасник команди Віталій Баранець розповідає, що завжди здобувають призові місця.

“Коли ми починали наприкінці 90-х, та на початку 2000-х, то напевно фінансування було настільки маленьке, що давали грамоту одну за всі види і все. Вже після 2010 року почали шось давати. Є нагороди вже від 2013, 2014, 2018 років. Це для нас пам’ятна галерея”, — розповідає начальник Славської пошуково-рятувальної групи Віталій Баранець.

Рятувальники Славської пошукової групи здобули перемогу на Чемпіонаті України: як працює частина

Нагороди рятувальників Славської пошукової групи. Фото: Суспільне Львів

Окрім змагань рятувальники їздять на планові навчання, але зазвичай цілодобово чергують в очікуванні виклику. За словами начальника пошукової групи Віталія Бранця, найбільше викликів є восени, коли потрібно шукати людей, які пішли в ліс по гриби і заблудились або туристів.

“Є маса різних ситуацій, маса різних способів, за допомогою яких ми шукаємо людей. Застосовуємо дрони, допомогу місцевих жителів, допомогу працівників поліції, спеціальну техніку, квадроцикли, в зимовий період — снігоходи. В нас є оснащення для пересування снігом. Є маса різних заходів, якими ми користуємося”, — говорить Віталій Баранець.

Також рятувальники знімають людей з крісельних витягів у разі зупинки. До прикладу, 1 січня 2021 року зупинилась канатна дорога на горі Тростян, тоді рятувальники допомогли спустити 74 людини за дві з половиною години.

Рятувальники Славської пошукової групи здобули перемогу на Чемпіонаті України: як працює частина

Навчання рятувальників на гірських канатних дорогах. Фото: Суспільне Львів

“Пошуково-рятувальна частина виконує завдання на всій території Львівської області. Тобто є місто Жовква, наприклад, там може загубитись людина, вся територія Львівської області — зона обслуговування рятувально-пошукової частини. Також неодноразово залучалися пошукова частина Львівської області на допомогу в Закарпатській області, при сходження лавин, наприклад. Залучалась при пошукових роботах на Говерлі чи в Івано-Франківській області”, — говорить начальник пошуково-рятувальної частини Андрій Жолобович.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У пошуково-рятувальній частині служить 51 людина, кожного дня чергує 6-7 рятувальників.


Джерело: Суспільне мовлення України