Суспільне мовлення

Руку затягнуло у млин: львівські лікарі врятували чоловікові кисть від ампутації

Львівські лікарі врятували від ампутації кисть жителю міста Перемишляни. Чоловік травмував руку, коли порався вдома по господарству.

Про стан пацієнта розповіли у Першому ТМО Львова.

37-річний Василь з міста Перемишляни травмував кисть, коли молотив пшеницю.

“Щось перешкоджало роботі млина, ймовірно, він набився пилом чи брудом. Я вирішив пропхати зерно рукою”, — розповідає Василь.

Раптово руку затягнуло у млин. Чоловік одразу вимкнув пристрій, перемотав понівечену кінцівку, а друг чоловіка відвіз його до місцевої лікарні. Там Василю надали першу допомогу і відправили до Львова — у Лікарню Святого Луки, на базі якої діє відділення хірургії кисті.

Василь разом із медиками лікарні Святого Луки. Фото: Перше ТМО Львова

Львівські медики констатували у Василя травматичне відчленування правої кисті, великого пальця та мізинця, множинні переломи, дефекти кісткової та м’яких тканин, а також пошкодження сухожиль, артерій та м’язів.

“Лікарі відділення хірургії кисті “пришили” пальці, зафіксували кістки, провели пластику шкіри і відновлення сухожиль. Все це робили з використанням мікрохірургічних технік та інструментарію”, — йдеться у повідомленні.

Операція пройшла вдало. Однак, у післяопераційний період рана задовго гоїлась, а рука Василя сильно набрякла, утворилась гематома. Тож знадобились повторна хірургічна обробка та пластична операція.

Медики кажуть, через місяць після травми у Василя вже загоїлись рани, зростаються переломи, повертається чутливість. Зараз пацієнт щоденно працює з реабілітологом. У Василя покращується функція сухожиль та збільшується об’єм рухів.

Львівські лікарі врятували чоловікові кисть від ампутації

Василь на занятті із реабілітологом. Фото: Перше ТМО Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Лікарі зауважують, у випадку травматичного відчленування потрібно якнайшвидше звернутись до лікарні, де проводять операції з приживлення. Адже час впливає на успішність реплантації.


Джерело: Суспільне мовлення України