Суспільне мовлення

Розслідування злочинів Росії в Україні. У Львові розпочалася конференція “United for Justice”

Як притягнути Росію до відповідальності за злочин агресії — зокрема, це питання обговорюватимуть на конференції-саміті “United for justice”. Вона сьогодні, 3 березня, стартувала у Львові. Серед учасників — головний прокурор Міжнародного кримінального суду, лідери міжнародних інституцій та організацій. Виступив і президент України.

Станом на сьогодні в Україні зареєстрували понад 70 тисяч російських воєнних злочинів. Про це під час виступу на конференції “United for Justice” розповів президент Володимир Зеленський. За його словами, наразі не про всі злочини відомо, адже значна частина території України окупована.

“Ми не можемо наразі спрогнозувати скільки російських злочинів ми виявимо після вигнання окупанта. Втім зрозуміло, якою є тяжкість цих злочинів, яким є масштаб злочинних проявів агресії Росії. Перше, чого ми маємо досягти — наше об’єднання”, — сказав Володимир Зеленський.

За його словами, імпульсом має стати прийняття Генасамблеєю ООН проєкту української резолюції.

“Резолюції, що сприятиме створенню спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Щоб одного дня ми могли абсолютно вичерпно сказати: вбивці покарані, гідність і честь людей захищено, шкоду компенсовано, справедливість перемогла”, — сказав президент Володимир Зеленський.

Генеральний прокурор Андрій Костін розповів, що сьогодні підписали меморандум про взаєморозуміння між Міністерством юстиції США та країнами-членами Спільної слідчої групи. За його словами, також сьогодні відбудеться перше засідання діалогової групи, яка забезпечить міжнародну підтримку розслідування злочинів Росії проти України.

До складу діалогової групи ввійшли: Генеральний прокурор України Андрій Костін, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра, Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Президент Євроюсту Ладислав Хамран.

“Сьогодні Кабінет міністрів України схвалив меморандум між урядом України та Міжнародним кримінальним судом, що дозволить незабаром відкрити Офіс прокурора МКС в Україні. Це дозволить прокурору МКС ще більше повноцінно розслідувати злочини, вчинені в Україні. Проте наразі не існує юридичних механізмів, які б дозволили МКС притягнути до відповідальності за злочин агресії саме тих, хто спланував та розпочав цю жорстоку та неспровоковану війну, а саме — найвище російське керівництво”, — заявив генпрокурор Андрій Костін.

Для цього, за словами Андрія Костіна, потрібно створити Спеціальний міжнародний трибуналу.

“Ми створюємо Міжнародний центр з переслідування злочину агресії в Гаазі. Завтра ми підписуємо відповідну угоду в рамках Спільної слідчої групи”, — додав Генеральний прокурор України.

Також під час конференції виступив президент Латвії Егілс Левітс.

“Ми маємо нарешті притягнути Росію до відповідальності за її злочини — від російського керівництва до кожного російського солдата, який вбиває, ґвалтує, мародерствує та руйнує. Законодавча спільнота винахідлива. Ми не тільки звертаємося до прецедентів, але створюємо їх. Ми створили спеціальні міжнародні трибунали для Руанди, для Лівану, для колишньої Югославії. Ми створили Нюрнберзький трибунал лише чотирма країнами. Все можливо за законом. Все, що потрібно — політична воля”, — заявив президент Латвії Егілс Левітс.

Що відомо про конференцію “United for Justice”

3 березня у Львові розпочалася кількаденна конференція United for Justice. Раніше генпрокурор України Андрій Костін назвав подію “юридичним Рамштайном”.

У перший день на конференції вже виступив сам Володимир Зеленський. До цього він зустрівся у Львові з президентом Латвії Егілсом Левітсом. Очільники держав підписали декларацію, яка засвідчує підтримку Латвією європейської та євроатлантичної інтеграції України. А також обговорили спецтрибунал для Росії, заморожені активи російських громадян та зброю для перемоги України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, під час робочої поїздки на Львівщину президент Зеленський провів зустріч із генеральними прокурорами держав – партнерів України та міжнародних інституцій.


Джерело: Суспільне мовлення України