Суспільне мовлення

Росіяни зруйнували більш як 220 українських бібліотек, втрати фондів — понад 187 мільйонів примірників

Про втрати і пошкодження бібліотек України розповів т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, коли 19 вересня виступав на відкритті ХІІІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму “Бібліотека вільних людей”.

“Росіяни в Україні повністю зруйнували понад 220 бібліотек та пошкодили близько 400. Орієнтовний обсяг втрат бібліотечного фонду – понад 187 млн примірників. Сфера переживає дійсно складні часи. Та, попри усі виклики, бібліотеки відіграють активну роль у задоволенні культурних та інформаційних потреб українського суспільства”, — сказав тимчасовий очільник Мінкульту.

Відкриття XIІІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму. Українська бібліотечна асоціація/Facebook

Нагадаємо, на початку липня 2023 року було відомо про 598 зруйнованих або пошкоджених бібліотек. А рік тому, у серпні 2022-го, згідно з опитуванням Українського інституту книги, були дані про 56 зруйнованих чи пошкоджених бібліотек.

Карандєєв каже, що для МКІП на сьогодні найголовніше — зберегти колективи книгозбірень, бібліотечні фонди та приміщення. Залишається і завдання “культурної деокупації”. Для бібліотек це означає:

  • позбутися російської літератури;
  • розширити сферу використання української мови;
  • залучати до читання дітей та дорослих;
  • відновлювати бібліотеки.

“Бібліотечна спільнота сьогодні демонструє єднання. Завдяки цьому, переконаний, нам вдасться подолати всі виклики та модернізувати бібліотеки в потужні багатофункціональні культурно-інформаційні центри”, — каже Ростислав Карандєєв.

Мінкульт анонсував наступного, 2024 року нові програми підтримки книговидавничої справи та читання: нададуть гроші для придбання книг та держсубсидії розповсюджувачам видавничої продукції. Але не уточнено, про які програми йдеться та на яку суму.

Про ХІІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум

Він проходитиме з 19 по 22 вересня 2023 року. Захід організовує Всеукраїнська громадська організація “Українська бібліотечна асоціація”, а також:

  • Центр Митрополита Андрея Шептицького;
  • бібліотека Українського католицького університету;
  • Львівська обласна бібліотека для дітей;
  • America House Lviv;
  • науково-технічна бібліотека Національного університету «Львівська Політехніка».
ХІІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум, анонс

ХІІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум, анонс. ВГО “Українська бібліотечна асоціація”

Цьогорічна тема форуму — “Бібліотека вільних людей”. Організатори анонсують теми, пов’язані з діяльністю бібліотек під час війни:

Поговоримо про нашу незламність і бібліотечний внесок у перемогу, бібліотеку в системі національної безпеки, бібліотерапію і психологічну підтримку, волонтерство і трансформацію соціальної функції бібліотек, проєктний менеджмент та інфраструктурні гранти, післявоєнне відновлення і розбудову.

Форум має багатьох партнерів, зокрема, Goethe-Institut в Україні та “Проєкт підтримки Дія” — Програма розвитку ООН в Україні.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України