Львівський портал

Росія вперше визнала, що українська журналістка Вікторія Рощина у полоні

Росія визнала, що затримала позаштатну авторку Української правди Вікторію Рощину, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території. Міністерство оборони РФ надіслало листа з підтвердженням її батькові, Володимиру Рощину, повідомляє Українська правда.

За даними Національної спілки журналістів України, якій батько Вікторії повідомив про лист від Міноборони РФ, лист, датований 17 квітня, її батько отримав приблизно 22 квітня. Він також звертався до Міжнародного комітету Червоного хреста, який підтвердив, що Вікторія перебуває в полоні, але доступу до неї наразі немає.

«За наявними відомостями, Рощина Вікторія Володимирівна, 6.10.1996 року народження, затримана і наразі перебуває на території Російської Федерації», – йдеться у повідомленні.

Родичі Вікторії вже подавали запит до окупаційної прокуратури Маріуполя. Звідти повідомили, що проти неї не заводили справу. Без відповіді залишилися листи до російських генеральної прокуратури, слідчого комітету, омбудсмена.

НСЖУ заявила, що вимагає негайного і безумовного звільнення з полону Рощиної та інших незаконно захоплених журналістів.

Раніше повідомлялось, що на окупованій території України зникла журналістка Вікторія Рощина.

Рощина вже була в полоні до цього

У березні 2022 року Вікторію Рощину затримали силовики ФСБ рф, коли вона готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях. Рощина планувала поїхати аж до Маріуполя, аби розповісти про те, що насправді відбувається в місті, яке щодня обстрілювали російські війська.

Її утримували 10 днів, але згодом звільнили з полону. Відтоді вона продовжувала працювати журналісткою на підконтрольній Україні території.

Вікторія Рощина раніше працювала на hromadske, а потім публікувалася в «Українській правді» та «Радіо Свобода». У 2022-му вона отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду «За мужність у журналістиці».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-27 23:29:14