Львівський портал

Фаріон убили з переробленого пістолета, після злочину підозрюваний ще два дні ховався у Львові

Обвинувачений у вбивстві мовознавиці, екснардепки й громадської діячки Ірини Фаріон використав перероблений пістолет, а після скоєння злочину ще два дні переховувався у Львові. Про це повідомив голова МВС Ігор Клименко під час брифінгу у Львові 26 липня.

«На місці вбивства знайдена куля 9 на 18 мм. Гільза спортивна, вона зараз на експертизі. Такі патрони поступали в Україну у 2017-18 роках в кількості 1 мільйон штук. Це специфічна куля, не бойова. Маємо встановити, де вона була придбана. Можливо, на чорному ринку. Можливо, була придбана раніше.

Після того, як ми відкрили його [обвинуваченого] телефон, побачили, що запити були щодо переробленої зброї. Ми ще не можемо встановити, де він брав ці набої, але є така от прив’язка – 18-річний хлопець цікавився відповідною зброєю. Шукав, зокрема, стартовий пістолет 14 липня», – розповів міністр.

За версією слідства, підозрюваний шукав спортивний пістолет Сталкер, який, як правило, переробляють під патрон для пістолета Макарова.

Сам пістолет наразі ще не знайшли, але Клименко вважає, що це лише справа часу.

Глава МВС підкреслив, що підозрюваний ретельно підготувався. Він придбав одяг, панаму та специфічні окуляри для маскування і все це відправив собі поштою до Львова. Також хлопець придбав штучну бороду, але у Львові він нею, як відомо правоохоронцям, не користувався.

За словами Ігоря Клименка, юнак вичатував Ірину Фаріон біля її будинку, підійшов на відстань до 2 м і вистрелив їй у голову.

«Підозрюваний одягнув червоні рукавиці, підійшов до пані Фаріон, яка в цей момент вийшла з підʼїзду з валізою і чекала на таксі. Тобто вона абсолютно спокійно себе поводила, не очікуючи, що до неї хтось може підійти. Попередньо можемо говорити, що він підійшов близько, десь на відстань 1,5-2 м. Тому ми можемо говорити, що цей напад був вчинений зненацька для неї», – сказав глава МВС.

Водночас він наголосив, що хоч сусіди і бачили тривалий час підозрілого хлопця у своєму подвір’ї, ніхто не звернувся з цього приводу у поліцію.

Встановлено, що після стрілянини дніпрянин утік із місця злочину і ще два дні він переховувався у Львові.

«21 липня, у день, коли проходив парастас за пані Іриною, він виїжджає зі Львова потягом», – додав Ігор Клименко.

Відомо, що за час перебування у Львові обвинувачений в убивстві Ірини Фаріон орендував три різні квартири, всі вони розташовані у самому центрі міста біля Оперного театру.



Нагадаємо, підозрюваного у вбивстві мовознавиці, екснардепки й громадської діячки Ірини Фаріон правоохоронці спіймали 25 липня у Дніпрі. Це сталось на шостий день із моменту скоєння злочину.

Підозрюваним є 18-річний дніпрянин. ЗМІ опублікували його фото назвали ім’я – В’ячеслав Зінченко.

Йому вже оголосили підозру в умисному вбивстві (ч.1 ст. 115 ККУ), прокурори клопочуть про призначення запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Рішення Галицький районний суд Львова прийматиме 26 липня.

Слідство наразі ще вивчає мотиви вбивства. Серед версій – релігійна або національна неприязнь. Не виключена й особиста неприязнь. Також правоохоронці вивчають, чи має підозрюваний стосунок до російського неонацистського руху NS/WP, яке напередодні взяло на себе відповідальність за вбивство Ірини Фаріон.

Поліцейські не розповідають, як пояснює сам підозрюваний хлопець мотиви вбивства, посилаючись на таємницю слідства. Проте вони зауважують, що на допиті він поводив себе зухвало. А під час обшуків у нього знайшли посібник «Секретні інструкції ЦРУ і КДБ зі збору фактів, конспірації та дезінформації».

За даними слідства, повернувшись додому після вбивства Фаріон, обвинувачений цікавився в Інтернеті засіданнями облради та ще деякими проросійськими політиками. Одним із таких був одіозний нардеп Максим Бужанський. Правоохоронці не виключають, що юнак міг готуватись до ще одного злочину.

Фігуранту вже оголосили підозру в умисному вбивстві (ч.1 ст. 115 ККУ), прокурори клопочуть про призначення запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Рішення Галицький районний суд Львова прийматиме 26 липня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-26 11:38:29