Суспільне мовлення

Рідні загиблого оборонця Бахмута Юрія Рудого просять присвоїти йому звання Героя

Родичі 24-річного військового зі Львова Юрія Рудого створили дві петиції до Президента України. Вони просять посмертно присвоїти захиснику звання Героя України або орден “За мужність” ІІІ ступеня. Чоловік загинув 26 січня 2023 року в Бахмуті. Історією Юрія Рудого із позивним “Лицар” рідні поділилися з Суспільним.

У квітні Юрій Рудий пішов добровольцем боронити Україну.

“Ото як почалися сирени, він каже: “Мамо, я мушу йти на війну, я буду йти. Я патріот України і я буду йти на війну, я буду захищати. Я не можу вже слухати ті сирени”. Я кажу: “Дитино, ти знаєш, куди ти йдеш?” А він: “Мамо, я знаю”, — каже мама військового Ганна Руда.

Захисник воював у лавах 125 бригади тероборони.

“Він мав контузію в листопаді. Для мами сказав, що лікар поклав у лікарню, щоб трохи вітамінки попив. І за три дні він знов попросився на фронт, бо мали хлопці завдання”, — каже батько захисника Микола Рудий.

Спочатку Юрій Рудий воював на Харківському напрямку, а після невеликої відпустки у січні його відправили у Бахмут. Там він отримав поранення, а коли чекав евакуації, то потрапив під артобстріл, розповідає сестра Юрія Наталія.

“Як він дзвонив у вівторок перед смертю, я чула ті вистріли, ті ракети, то все, що летить – це повний жах. Я не знаю, скільки треба мати терпіння і сили волі, щоб бути там. Коли ранило їх трьох в Бахмуті, військовий мені пише: “Ви знаєте, Юра є справжній герой, тому що він надав не тільки собі допомогу, а ще й хлопцям. Ніхто того не зробив, а Юра зробив, наклав турнікети всім, дав знеболення, хоча він теж був поранений”, — каже Наталія Легедзевич.

Мама і сестра Юрія Рудого. Суспільне Львів

Юрій був третьою дитиною у сім’ї Рудих. Його старший брат теж зараз воює. Наталія розповідає, брат був патріотом, цікавився історією, дуже багато читав, був футбольним вболівальником та любив подорожувати.

“Він вчився в 68 школі. Дуже його вчителі любили. Він був відповідальний, добре вчився, дружелюбний, з всіма дружив. Всі приходили на похорон, всі однокласники”, — додає сестра загиблого.

“Мені дуже сильно імпонувала тяга Юри до історії, те, наскільки йому були цікаві замки, наскільки цікавою для нього була патріотична, націоналістична ідеологія України, те, що він брав активну участь у громадському житті. Він надихався героями наших національно-визвольних змагань та займався благочинністю, наприклад, допомагав сиротам, допомагав військовим ще до 24 лютого 2022 року”, — каже друг Юрія Роман Музика.

Роман Музика

Роман Музика. Суспільне Львів

Рідні та друзі Юрія хочуть, аби йому посмертно присвоїли звання Героя України. 8 лютого опублікували відповідну петицію до Президента України. Вона набрала понад 5 тисяч 200 голосів з 25 тисяч необхідних. Збір підписів триватиме ще два місяці — 62 дні.

“Юра до останнього тримав бій, його пальці заціпеніли на руків’ї автомата. Він надавав допомогу пораненим побратимам до останнього. Тож його смерть була максимально героїчною”, — додає Роман Музика.

Ще одну петицію про присвоєння ордену “За мужність” ІІІ ступеня родина опублікувала 1 березня. За тиждень вдалось зібрати понад 4,5 тисяч голосів. Збір підписів закінчиться за 87 днів.

Читайте також

Вдова загиблого бійця зі Львівщини створила петицію із закликом присвоїти чоловіку звання Героя

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Має бути нагороджений орденом”: наречена загиблого тероборонівця створила петицію до президента


Джерело: Суспільне мовлення України