Суспільне мовлення

Реставрація палацу Гредлів: що планують зробити у сколівській пам’ятці після ремонту

У Сколе планують відновити палац братів Гредлів. Це пам’ятка архітектури місцевого значення ХІХ століття. Після ремонту перекриття приміщення облаштують для переселенців, а згодом відкриють туристичний центр. Про це Суспільному розповів директор парку “Сколівські Бескиди” Василь Приндак.

За словами доглядача палацу Гредлів, найпроблемніша частина палацу — дах. Він протікав роками.

“Брус, обв’язка, яка йде зверху, вона від того, що затікало, згнила. І все перекриття обвалилося. Даху майже вже не існує: бруса немає і це перекриття, яке на цьому брусі було, воно все впало вниз”, — каже доглядач палацу Іван Герасим.

Фото: Суспільне Львів

Палац братів Гредлів у радянські часи слугував школою-інтернатом, згодом стояв порожнім. У 2020 році його на 45 років передали в оренду керівництву природного парку “Сколівські Бескиди”. Після початку повномасштабної війни там розмістили переселенців. У палаці проживало близько сотні людей, а працівники парку волонтерили.

“Багато людей, особливо з дітьми, приїхали і не мали просто куди їхати, і вони тут поїли, відпочили. Вони залишалися і тоді прийняли рішення, що ми створюємо якісь мінімальні умови, щоб тих людей тут тримати, годувати, допомагати. Заручились підтримкою деяких волонтерських організацій і обладнали кімнати, ліжка, кухню”, — розповідає директор парку “Сколівські бескиди” Василь Приндак.

У Сколе реставруватимуть палац Гредлів

Фото: Суспільне Львів

Будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення, розповідає Василь Приндак. Наразі напрацювали проєкт відновлення даху, він має пройти експертизу. Ремонтуватимуть за гроші іноземних партнерів.

“На сьогодні виділено 400 тисяч євро, це є гроші донора міжнародного, але щоб більше зробити робіт, ми вирішили, що частину матеріалу даємо свого. Весь ліс, що використовується на пиломатеріали, буде використовуватись в ремонт. За рахунок чого можемо зробити більше робіт і більше вкласти сюди грошей”, — говорить директор парку “Сколівські Бескиди”.

У Сколе реставруватимуть палац Гредлів

Фото: Суспільне Львів

Роботи планують розпочати в травні 2023 року.

Читайте також

У церкві на Львівщині реставратори знайшли розписи ХІХ століття

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Жовкві завершують реставрацію церкви-пам’ятки ЮНЕСКО


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин