Суспільне мовлення

Рецептурні ліки відпускатимуть за електронним рецептом: що потрібно знати львів’янам

З 1 квітня в Україні усі рецептурні ліки відпускатимуть за електронним рецептом. Це передбачено наказом Міністерства охорони здоров’я. Такий рецепт можуть виписати у сімейного лікаря чи вузького спеціаліста приватної або комунальної лікарні. Про це Суспільному розповіла медична директорка 4 міської лікарні Ірина Цегелик.

У такий спосіб раніше виписували лише деякі категорії препаратів, зокрема антибіотики та медикаменти за програмою “Доступні ліки”, говорить експертка обласного Департаменту охорони здоров’я Неля Бик.

“Перевага в тому, що ми будемо менше займатися самолікуванням. Бо дуже багато самолікуваннь веде до негативних наслідків. Якщо воно йде під контролем лікаря, то звичайно ефективність лікування буде набагато вищою. Що буде входити в рецептурні? Велика група рецептурних препаратів. Там є і гормональні, навіть деякі протизастудні, протикашльові”, — розповідає експертка обласного Департаменту охорони здоров’я Неля Бик.

Фото: Суспільне Львів

“Коли виписується електронний рецепт пацієнту, йому приходить смс-повідомлення і код погашення. Приходячи до аптеки, пацієнт показує цей рецепт, номер рецепту і код погашення. Фармацевт бачить, що призначили, який лікарський засіб, відкриваючи електронну систему, він бачить діючу речовину”, — говорить медична директорка 4 міської лікарні Ірина Цегелик.

е-рецепт

Фото: Суспільне Львів

Ірина Цегелик каже, якщо у пацієнта немає мобільного телефону, лікар може виписати йому рецепт на паперовому бланку. Або сформувати електронний рецепт і роздрукувати інформаційну довідку для аптеки. В аптеці пацієнту за міжнародною назвою можуть запропонувати на вибір кілька препаратів. І пацієнт самостійно обирає ліки згідно зі складом діючої речовини та дозуванням.

“Електронний рецепт можна виписувати і дистанційно для пацієнтів із хронічними захворюваннями. Тому що такий пацієнт перебуває під динамічним спостереженням у свого лікаря. Про цього пацієнта лікар знає, йому достатньо зателефонувати до сімейного лікаря”, — додає Ірина Цегелик.

За словами Ірини Цегелик, рецепт може виписати і сімейний лікар, і вузькопрофільний. А також — лікар стаціонару.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Контрольовано, прозоро і зручно. З квітня всі рецептурні ліки відпускатимуть за е-рецептом


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин