Україна і світ

Ранні ознаки шизофренії, куди звернутися по допомогу — ЦГЗ

Експерти Центру громадського здоров’я розповіли, як можна виявити шизофренію на ранніх стадіях, що є запорукою подальшого успішного лікування, а також пояснили, куди саме потрібно звертатися по допомогу.

Що таке шизофренія

Шизофренія – це психічний розлад, що характеризується порушенням процесів мислення та емоційних реакцій, симптоми якого наростають поступово. З його розвитком людина може втратити здатність розв’язувати побутові проблеми та повноцінно функціонувати в житті.

Причини шизофренії

За даними ВООЗ, у світі близько 50 млн людей відчувають цей розлад. Шизофренія зазвичай починається в період, коли люди вступають в активну фазу свого життя, в якій можуть бути найпродуктивнішими та зростати – у 16-30 років.

Зараз дивляться

Станом на сьогодні єдиної причини шизофренії виявити не змогли. Водночас відомо, що в групі ризику перебувають ті, хто має спадкову схильність.

Фактори ризику

Факторами ризику також є травма головного мозку, надмірний стрес, а також чоловіча стать, безробіття, депресія в анамнезі, зловживання психоактивними речовинами, зокрема канабісом.

Суїцид – одна з ключових причин смерті у людей із шизофренією. Згідно з дослідженнями, щонайменше 5-13% людей із цим розладом помирають через самогубство. Ймовірно, це відбувається під час високого рівня прояву симптомів хвороби.

Як виявити на ранніх стадіях

Для раннього виявлення початкових симптомів психозу важливо звернути увагу на такі ознаки:

  • соціальна ізоляція (зниження інтересу, ініціативи, зменшення товариськості, апатія, втрата енергії, порушення вольового контролю);
  • зниження вираженості емоцій, емоційна відчуженість;
  • порушення мислення (може мати різні прояви, зокрема, відсутність логіки в розмові);
  • підозрілість, страх переслідування.

Початкова стадія шизофренії передує психозу, і впродовж неї виникають такі загальні симптоми, як тривога, депресія, відчуття зміни власної особистості або довкілля, відчуття переслідування або стеження, короткочасні ілюзії або галюцинації.

Куди звернутися по допомогу

Діагноз шизофренія виставляє лікар-психіатр. У разі появи тривожних симптомів, ви можете звернутися по допомогу до свого сімейного лікаря, який у разі потреби може направити до психіатра.

Крім того, можна безпосередньо звернутися до психіатра за консультацією. Знайти державних лікарів-психіатрів можна на порталі Helsi. Також можна пошукати лікарів, які ведуть приватний прийом онлайн.

Під час воєнного стану продовжує працювати програма Доступні ліки, за якою люди з розладами психіки та поведінки можуть отримати необхідні препарати безоплатно або з невеликою доплатою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-27 15:27:23

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин