Суспільне мовлення

Ракетні атаки по Львову: у мерії пояснили, кому і чому відмовляють у компенсації за зруйноване житло

До Львівської міської ради надійшло 147 заяв від мешканців міста, які хочуть отримати компенсацію за пошкоджене або знищене житло внаслідок російських обстрілів.

Як розповів Суспільному начальник управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Владислав Іванов, з них 137 заяв стосується частково пошкоджених помешкань та десять – знищених зовсім. 52 мешканцям відмовили у компенсації.

Так відмовили львів’янці, яка хотіла отримати компенсацію за знищений гараж. Адже, за словами Владислава Іванова, компенсація виплачується тільки за пошкоджене або знищене житло. Серед заяв на виплату компенсацій була й заява від людини, котра мешкає доволі далеко від місця, куди влучили російські ракети.

Не отримають компенсації і ті мешканці, чиє житло відновлюють або за кошти бюджету, або за гроші благодійників, або ж хто провів ремонт за власні кошти.

“В роботі комісія керується постановою Кабміну №381 від 21 квітня 2023 року “Про затвердження порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги “єВідновлення”. В ній прописані всі моменти, коли погоджують, відмовляють чи призупиняють надання допомоги”, — говорить Владислав Іванов.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, зараз вже перебуває на підписі у президента новий закон, який передбачає, що людям, які відновили зруйноване росіянами житло за свій кошт, гроші повернуть. Якщо Володимир Зеленський підпише цей закон, то він набуде чинності з 1 січня 2024 року.


Джерело: Суспільне мовлення України