Україна і світ

Ракета, якою РФ влучила у Охматдит у Києві, мала 50 західних компонентів – FT

Російська ракета Х-101, яка зруйнувала дитячу лікарню Охматдит, має безліч західних компонентів, зокрема 50 різних деталей іноземного виробництва.

Про це пише видання Financial Times.

Зазначається, що знята на камеру за секунду до того, як вона влучила в онкологічну лікарню в понеділок, Х-101 є однією з найсучасніших крилатих ракет РФ і має вирішальне значення для посилення її кампанії повітряних ударів по Україні.

Зараз дивляться

Росія виробляє майже у вісім разів більше Х-101, ніж до повномасштабної агресії у 2022 році – і все ще залежить від запчастин із західних країн, зокрема, США.

– Західні технології дозволяють їм будувати ці розумніші ракети, які сприяють їхнім терористичним атакам проходити повз нашу слабку протиповітряну оборону, – зауважила провідний науковий співробітник з питань санкцій в Інституті KSE в Києві Олена Білоусова.

Як пише видання, хоча санкції відрізали Росію від деяких передових компонентів, оборонний сектор Кремля звернувся до мікропроцесорів та інших передових технологій, не призначених для військового використання. Цей перехід видно з українського аналізу ракети Х-101, випущеної у січні, який виявив 16 одиниць електроніки західного виробництва всередині ракети.

Усі товари призначені, головним чином, для цивільних цілей, причому деякі з них досить старі.

Аналіз російських документів, проведений Financial Times, показує, як російські компанії у 2023 році змогли отримати деталі, ідентичні тим, що були використані в січневому Х-101, просто купивши їх на відкритому ринку та імпортувавши через Китай.

Хоча в російських документах зазначено, що деталі були випущені західними виробниками, всі вони вказані як такі, що були виготовлені в Китаї, Малайзії, Філіппінах, Тайвані або Таїланді.

Зі свого боку керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у наголосив на необхідності посилити контроль за дотриманням санкцій, запроваджених проти РФ, через західні деталі, знайдені у ракеті, що влучила в дитячу лікарню у Києві Охматдит.

Зокрема Міністрество юстиції України писало, що для встановлення назви ракети проаналізовано понад 30 її фрагментів та відео влучання у дитячу лікарню Охматдит.

Зокрема:

  • частину приводу повороту з фрагментами ланжерону консолі крила ракети;
  • фрагменти хвостового відсіку із частинами аеродинамічних рулів;
  • фрагмент двигуна;
  • фрагменти зовнішньої обшивки двигуна з частинами серійного номеру та виробничого номеру двигуна.

– Специфічні інженерно-конструкторські особливості знайдених уламків та відповідні типові маркування свідчать про застосування збройними силами російської федерації стратегічної крилатої ракети повітряного базування типу Х-101. Її довжина складає 7,5 м, бойова частина – близько 400 кг, максимальна швидкість – 720 км/год, дальність польоту – до 5000 км, – заявив заступник міністра юстиції України Андрій Гайченко.

Ракетний удар по Охматдиту у Києві

8 липня під час масованого ракетного удару по Україні російські окупанти влучили в дитячу лікарню Охматдит у Києві, внаслідок внаслідок чого двоє людей загинуло, по медичну допомогу звернулося 32 поранених. Госпіталізовано з травмами вісім дітей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 18:06:07