Україна і світ

Бактерії з порожнини рота здатні вбивати деякі види раку — дослідження

Команда британських учених із коледжів у Лондоні під час дослідження виявила, що фузобактерії, тип бактерій, які зазвичай трапляються в порожнині рота, мають здатність вбивати деякі види раку.

Згідно з отриманими результатами, у людей з раком голови та шиї, у яких у пухлині були виявлені ці бактерії, результати лікування виявилися набагато кращими. Дослідники тепер вивчають точні біологічні механізми, що лежать в основі цього зв’язку.

Дослідження

Вчені використовували моделювання, щоб визначити, які бактерії можуть становити інтерес для подальшого вивчення. Потім вони вивчили вплив бактерій на ракові клітини в лабораторних умовах, а також провели аналіз даних по 155 пацієнтам з раком голови і шиї.

Зараз дивляться

Спочатку вчені очікували іншого результату, оскільки попередні дослідження пов’язували фузобактерії з прогресуванням раку кишечника.

Дослідники помістили певну кількість бактерій у чашки Петрі і залишили їх на кілька днів. Коли вони повернулися, щоб перевірити вплив бактерій на рак, то виявили, що рак майже зник.

Результати

– Після зараження фузобактеріями кількість життєздатних ракових клітин у клітинах раку голови та шиї скоротилася на 70-99%, – йдеться в повідомленні.

Аналіз даних пацієнтів показав, що виявлення фузобактерій при раку голови та шиї було пов’язано з 65%-вим зниженням ризику смерті порівняно з пацієнтами, у яких рак не містив цих бактерій.

Нові методи лікування

Дослідники сподіваються, що це відкриття допоможе у визначенні тактики лікування пацієнтів із раком голови та шиї, зокрема раком порожнини рота, горла, голосових зв’язок, носа і придаткових пазух носа.

Експерти зазначили, що за останні 20 років було досягнуто мало успіхів у лікуванні раку голови та шиї, тому є надія, що це відкриття може призвести до появи нових методів лікування в майбутньому.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-28 09:21:09