Суспільне мовлення

П’ять закладів культури у Львові отримали генератори від благодійників

У Львові п’ять закладів культури отримали потужні генератори та інше обладнання, необхідне для їхньої роботи та збереження експонатів. Генератори допоможуть функціонувати закладам, коли немає електроенергії. Це допомога німецьких благодійників.

Генератори отримали Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Музей етнографії та художнього промислу, Музей історії релігії, Центральний державний архів у Львові та Львівська опера.

Найбільший генератор отримала Львівська опера — його вага понад 3,3 тонни. Завдяки цьому обладнанню опера зможе працювати і не переривати своїх вистав та балетів.

Генератор, який передали Львівській опері. Суспільне Львів

“Цей генератор повністю забезпечить нас, і фойє, і сцену. Наше максимальне використання електроенергії разом зі сценою — це 145-150 кВт. Цей генератор має 275 кВт, тому в нас ще сто кіловат є зайві і ми можемо поділитися з театром Заньковецької”, — каже генеральний директор Львівської опери Василь Вовкун.

Генератор отримав і Музей історії релігії. За словами керівника музею релігії Ореста Малеця, завдяки приладу зможуть правильно зберігати музейні експонати.

П'ять закладів культури у Львові отримали генератори від благодійників

П’ять закладів культури у Львові отримали генератори від благодійників. Суспільне Львів

“Для зберігання музейних колекцій має бути температурний режим. Падіння температури, підвищення вологості — це дуже небезпечно для збереження, особливо для таких стародруків, як живопис та архіви”, — каже Орест Малець.

До Львова привезли не лише генератори, але й осушувачі, зволожувачі, реставраційний папір, реставраційні матеріали, які необхідні для належного зберігання музейних цінностей.

“Це речі, які потрібні нашим музеям та установам. Ті цінності, які в нас зберігаються — це цінності на мільйони доларів. І для того, щоб їх зберегти, треба забезпечити вологісний і температурний режим цих речей”, — каже голова Західноукраїнської спілки музеїв Ігор Тимець.

Таку допомогу передали Львівщині німецькі партнери. Це вже 9 вантажівка допомоги від німецьких благодійників. Допомогу отримали 92 музеї та заповідники України та ще близько 150 дерев’яних церков у Львівській та Тернопільській областях.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • Під час повітряної тривоги 23 листопада Росія вдарила двома ракетами по електропідстанції у Львівській області. Внаслідок цього три райони на Львівщині були повністю знеструмлені.
  • На Львівщині розгорнули 45 пунктів незламності. У них є вода, тепло, гарячі напої, мобільний зв’язок та інтернет.
  • Станом на ранок 24 листопада через аварійні відключення 50% споживачів у Львові не мають електропостачання. Через це точково призупинено подачу тепла та гарячого водопостачання.
  • Унаслідок падіння потужності в системі електроенергію одночасно можуть подавати чверті від населення області — від 25 до 30%.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин