Україна і світ

Путря – каша, яку не потрібно варити


Під час посту пращури українців традиційно готували путрю – кашу з неподрібненої ячмінної крупи з додаванням квасу або житнього солоду.

Кашу не варили, а заливали квасом та залишали на добу в теплому місці для ферментації. До готової путрі додавали смажену цибулю, а коли не постували – товчене сало.

Шеф і дослідник української кухні Євген Клопотенко осучаснив рецепт давньої страви, додаючи у неї овочі та куряче філе.

Каша Путря: рецепт

Для путрі:

Для домашнього майонезу:

Як приготувати путрю покроково:

  1. Промийте ячну крупу до чистої води та залийте домашнім квасом. Поставте у тепле місце на 6 годин, а краще – на ніч. Крупа повинна добре набухнути і стати м’якою, нібито її відварили. Це, власне, і буде готова путря.
  2. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів.
  3. Куряче філе помийте, обсушіть паперовим рушником та замаринуйте. Додайте сіль, перець до смаку, паприку, сік лимона та  соняшникову олію. Можна використати копчену паприку. Залиште на 10 хвилин.
  4. Деко застеліть пергаментом та викладіть на нього замариноване філе. Поставте в духовку запікатися на 25-30 хвилин при температурі 180 градусів у режимі конвекції чи грилю. Має з’явитися золотава скоринка.
  5. Моркву та цукіні помийте, почистіть та наріжте тонкими слайсами за допомогою овочечистки. Перекладіть в глибоку миску та залиште на деякий час.
  6. Приготуйте домашній майонез. У миску вбийте жовток, додайте гірчицю, лимонний сік, сіль та перець до смаку. Починайте збивати віничком, додаючи 100-150 мл соняшникової олії тонкою цівкою. Можна скористатися ручним блендером.
  7. Овочі заправте майонезом, перемішайте, скуштуйте та за необхідності додайте сіль.
  8. Підготуйте подачу. У велику тарілку покладіть овочі з майонезом, зверху на них порізане тонкими смужками куряче філе, а зверху путрю – ячну кашу з залишками квасу. Страва буде з рідиною. Так і треба. Одразу ж подавайте до столу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Євген Клопотенко

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 16:25:42