Україна і світ

Як можна заощадити гроші із сімейного бюджету: рекомендації економіста

Фото: Depositphotos

Заощадження сімейного бюджету – це актуальна тема для кожної родини, попри її соціальний статус. Факти ICTV дізнавалися у керівника Економічного дискусійного клубу, економіста Олега Пендзина, як можна заощадити гроші із сімейного бюджету. 

З яких витрат складається бюджет українця 

На думку експерта, бюджет середньостатистичного українця містить такі компоненти:  

  • десь 50% – це харчові продукти;  
  • 27-28% – комунальні послуги з врахуванням субсидій; 
  • Залишок – 20-23%.  

Цей залишок може розподілятися залежно від здоров’я людини та соціальної групи. Молоді люди більше грошей витрачають на одяг, а пенсіонери можуть носити старі речі або купувати їх у секонд-хендах.  

– Але у літніх людей величезна кількість видатків із тих 22%, що залишаються, становлять ліки. Щодо коштів на розваги, відпочинок, то у середньостатистичного українця цих грошей наразі майже немає, – вважає експерт. 

Як заощадити гроші із сімейного бюджету: поради експерта 

Як зазначає Олег Пендзин, є різні соціальні групи, люди з різними соціальними статками. Люди, у яких є гроші, думають, у який спосіб їх зберегти та примножити. А є люди, які живуть від зарплатні до зарплатні. Для кожної соціальної групи є різні пропозиції щодо економії сімейного бюджету.  

– Люди з грошима мають думати про інвестиційні компоненти. Але якщо мова йде про людей, які ледь зводять кінці з кінцями, то гарним способом заощадження сімейного бюджету є здешевлення харчових продуктів, – вважає експерт.  

Їм потрібно розглядати способи забезпечення зі сторони. Мова йде про різноманітні соціальні програми, гуманітарну допомогу. На мінімальну зарплатню в реальності вижити майже неможливо, тому тут актуальне питання додаткових заробітків.  

Поради експерта, як заощадити сімейний бюджет: 

  • Можна здешевлювати продовольчий кошик із використанням різноманітних акцій та заміни дорогих товарів дешевими.  
  • Гарний спосіб заощадження коштів – це власна земельна ділянка, яка дасть змогу вирощувати овочі та фрукти, щоб їх не купувати.  
  • У період активної заготівлі овочів, потрібно шукати дешеві пропозиції на ринку та купувати овочі на зиму.  
  • Ще один спосіб заощадження – це соління та варення на зиму. Це дасть змогу не купувати дорогих овочів, а їсти те, що заготовили восени.  

Щодо традиційної закупівлі продуктів один раз на тиждень у супермаркетах, то це найбільш витратний варіант. 

– Наразі не так багато пунктів у бюджеті, які можна переорієнтувати на інші напрямки, – зазначає експерт.  

Зокрема пенсіонери можуть заощаджувати на ліках, використовуючи соціальні програми. Потрібно йти до сімейного лікаря, який надасть відповідну консультацію та розповість, де можна отримати соціальні ліки. 

– 10% людей літнього віку витрачають кошти на ліки. Також є такі обов’язкові витрати, як транспорт, то на них заощаджувати не вийде. Звісно, можна змінити маршрутне таксі на метро або якийсь дешевший вид транспорту, але тоді доведеться витрачати зайвий час. Також є витрати, пов’язані зі зв’язком, без яких не вийде обійтися, – зазначає експерт. 

Як заощадити гроші із сімейного бюджету: прості способи 

Способи економити сімейний бюджет: 

  • Складіть детальний план доходів і витрат. Це допоможе вам побачити, на що саме ви витрачаєте гроші, і виявити зайві витрати. 
  • Фіксуйте всі свої витрати, навіть найменші. Це дасть змогу вам проаналізувати свої звички споживання та знайти резерви для економії. 
  • Шукайте дешевші аналоги товарів і послуг, які ви купуєте регулярно. 
  • Перед походом у магазин складіть детальний список необхідних продуктів та товарів. Це допоможе уникнути спонтанних покупок. 
  • Готуйте їжу вдома замість того, щоб ходити в кафе або ресторани. Це не тільки дозволить заощадити гроші, але й буде корисніше для здоров’я. 
  • Слідкуйте за акціями і знижками в магазинах, використовуйте купони та бонусні програми. 
  • Куріння та алкоголь – це значні витрати. Відмова від цих звичок дозволить зберегти значну суму грошей. 
  • Намагайтеся ремонтувати речі, замість того щоб купувати нові. Це стосується як одягу, так і побутової техніки. 
  • Зменште споживання електроенергії, води та газу. Вимикайте світло, коли виходите з кімнати, приймайте душ замість ванни, використовуйте енергоощадні лампочки. 

Одним зі способів заощадити сімейний бюджет є хобі. До прикладу, одні люди збирають гриби у лісі та заготовлюють їх на зиму: консервують, сушать. Є чоловіки, які люблять ловити рибу, що також дає змогу заощадити сімейний бюджет та витрачати менше грошей на харчі. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 18:09:57