Україна і світ

Не всі країни ЄС відмовилися від російського енергопостачання після вторгнення РФ в Україну – фон дер Ляєн

Фото: Getty Images

Щоб позбутися залежності від російського викопного палива більшість країн Євросоюзу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну диверсифікувати джерела енергопостачання.

Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, додавши що це зробили не всі.

Країни ЄС диверсифікувати джерела енергопостачання

–  Лише за кілька днів після того, як російські танки вдерлися в Україну, європейські лідери зібралися у Версалі. І всі 27 погодилися диверсифікувати (постачання) та позбутися від російського викопного палива якомога швидше, – сказала фон дер Ляєн на пленарному засіданні Європейського парламенту, присвяченому розгляду пріоритетів Угорського головування в ЄС.

– Де ми зараз у цьому намірі, через 1000 днів? Європа дійсно диверсифікована… Але не всі діяли згідно із версальськими зобов’язаннями. Замість того, щоб шукати альтернативні джерела, одна із країн-членів, зокрема, шукала альтернативні шляхи для купівлі викопного палива з Росії, – додала вона.

Президент Європейської нагадала, що ЄС натомість розбудував інфраструктуру та встановив нові зв’язки із надійними партнерами. Європейці інвестували у розвиток виробництва дешевої та чистої енергії, досягнувши великого успіху.

У першій половині нинішнього року 50 відсотків споживання електроенергії в Європі забезпечено шляхом внутрішнього відновлюваного виробництва енергії.

– Росія доводила знову і знову, що вона не є надійним постачальником. Тож тут не може бути жодних вибачень. Ті, хто насправді хочуть забезпечити енергетичну безпеку для Європи, мають передусім зробити власний внесок у це. Це правило, якого ми маємо дотримуватися, – наголосила політик.

Раніше Факти ICTV розповідали, що від початку 2024 року експорт російського газу в Європу зріс.

Водночас постачання газу з РФ до Китаю, хоч і повільно, але також збільшується.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За даними Bloomberg, Європа все ще бореться з Китаєм за звання основного покупця російського трубопровідного газу через понад два роки після того, як повномасштабне вторгнення Росії в Україну скоротило продаж її енергоресурсів Заходу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 18:09:31